Herman brood (5): 'Ik heb Herman Brood ooit een keer ontmoet in een kroeg in Zwolle'

Hoogeveen staat dit jaar in het teken van Herman Brood en daarom is de Tamboerpassage deze zomer omgetoverd tot Broodmuseum. Enkele originele Broods zijn er te vinden, maar ook kunstenaars uit de regio hebben het penseel, of ander creatief gereedschap opgepakt en treden in de voetsporen van de charismatische kunstenaar. Elke week licht de Hoogeveensche Courant een van de deelnemers uit. Deze week: Anita Zwart.

Anita Zwart aan het werk met haar kunstwerk van vilt.

Anita Zwart aan het werk met haar kunstwerk van vilt. Foto: Eigen foto

Naam:

Anita Zwart

Woonplaats:

Nieuw-Balinge

Leeftijd:

63 jaar

Kunstvorm:

Vilten/ objecten


Wat heb je gemaakt voor deze Herman Brood memorial en waarom?

„Ik heb een schilderij nagemaakt in vilt van Herman Brood. Een schemerlamp, de kap is ook een schilderij van Herman Brood. Omdat hij ook de piano bespeelde heb ik van de toetsen de voet gemaakt.”

Was het moeilijk om te beslissen of je aan deze expositie mee zou doen?

„Nee, want ik ben fan van Herman Brood.”

Wat inspireert jou in de werken van Herman Brood?

„Het kleurgebruik van Herman Brood en zijn naïeve manier van schilderen. Én zijn muziek natuurlijk, zelf speel ik ook piano.”

Wat is je mooiste herinnering aan Herman Brood?

„Ik heb Herman Brood ooit een keer ontmoet in een kroeg in Zwolle. Daar zat hij op een bierviltje te tekenen. Helaas heb ik die niet meegenomen.”

Heeft Herman Brood jou in deze maanden, doordat je dit werk hebt gemaakt, nieuwe inzichten gegeven?

„Niet echt, wel heb ik veel nagedacht over zijn manier van leven en hoe hij afscheid heeft genomen van het leven. Ik ben wel anders tegen hem aan gaan kijken, dat zal ook met de leeftijd te maken hebben. Ergens denk ik dat het een zoekend iemand is geweest die ergens ook heel eenzaam kon zijn.”