Herman Brood Memorial zaterdag geopend

Vorige week werden de kunstwerken, gemaakt als eerbetoon aan Herman Brood, naar de Tamboerpassage gebracht. Foto: Ada Veldman

De Herman Brood Memorial wordt zaterdag om 14.00 uur geopend in de Tamboerpassage. In de vitrines van meerdere panden zijn werken te zien die zijn gemaakt door regionale kunstenaars. Zij hebben zich laten inspireren door Herman Brood.

Van 10 juli tot en met 19 september staat het overdekte winkelcentrum in het centrum van Hoogeveen in het teken van de excentrieke kunstenaar.

Het jaar 2016 stond in Hoogeveen in het teken van Karel Appel, 2017 was gewijd aan Gaudí en dit jaar is Herman Brood aan de beurt. Samen met het bestuur van de Kunstroute Hoogeveen heeft de Hoogeveense kunstenaar Geert Oldenbeuving 2021 uitgeroepen tot het ‘Herman Broodjaar’. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat Herman Brood van het dak van het Hilton-hotel sprong en Nederland in shock achterliet. „Anders was hij dit jaar 75 jaar geworden”, vertelt Oldenbeuving.

‘Kunst van Brood springt in het oog’

„De kunst van Brood is geen hoogdravende boel, maar zijn kunst springt wel direct in het oog. Je ziet meteen of een werk van Brood is. Geweldig vind ik dat!”

Ook de zoon van Herman Brood werkt mee aan de expositie. „Er komen giclées op linnen te hangen en originele schilderijen. Een giclée is een zeer goede kunstreproductie. Het woord komt van het Franse werkwoord ‘giclet’ wat stralen of vernevelen betekent. Bij deze techniek worden hoogwaardige inkten in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal kunstdrukpapier of canvas. Ik ben benieuwd wat de bezoekers van de werken vinden. De schilderijen van Herman Brood die hier worden aangeboden komen uit de privécollectie van mij of zijn in het verleden aangekocht. In alle gevallen zijn de achtergronden van het schilderij bekend en wanneer Herman ze heeft geschilderd.”


Nieuws

menu