Herman Binnenmars stopt als voorzitter van Jeu de Boulesclub De Schakel: 'De aanleg van onze huidige baan was een hoogtepunt'

De 84-jarige Herman Binnenmars merkt dat het spreken door de ziekte van Parkinson steeds moeilijker wordt. Mede daardoor geeft hij na tien jaar voorzitterschap van Jeu de Boules club De Schakel de voorzittershamer door. Hij blijft wel spelend lid. De geboren Hoogevener werkte jarenlang in de groenvoorziening en verrichtte vrijwilligerswerk, maar hij doet nu een stapje terug.

Herman Binnenmars.

Herman Binnenmars. Foto: Wilbert Bijzitter

Herman Binnenmars werd geboren in de wijk Wolfsbos. „Vroeger heette de straat de Bentincksdijk, waar nu Valkenstede staat,” verduidelijkt hij. Hij bezocht tijdens de oorlogsjaren de lagere school aan Het Haagje. „We kregen les in verschillende gebouwen. Voor de huidige Hoofdstraatkerk stond vroeger een gebouw waarin we les kregen. We hoorden de vliegtuigen over de school vliegen en dan kropen we gauw onder de banken. Het was een armoedige en angstige tijd. We gingen op klompen naar de kerk, want we hadden geen schoenen. Pas in de tweede klas kreeg ik schoenen. We hadden niets meer, alles was op. Ik vergeet de dag nooit weer dat we bevrijd werden. De tanks reden voor ons huis langs. Mijn zussen sprongen uitgelaten op de tanks.” Het was Herman al snel duidelijk dat hij later tuinman zou worden. „Ik ging dan ook naar de tuinbouwschool in Hollandscheveld. Ik bezocht 2,5 dag de school en de andere dagen werkte ik bij tuinderijen.”