'Herinneringen van een Jachtvlieger': Autobiografie vol prachtige vliegerverhalen

Als je in de jaren vijftig aan een jongen vroeg wat hij later wilde worden, was de kans groot dat hij als antwoord gaf: straaljagerpiloot. De enorm strenge medische en psychologische keuringen zorgden er vervolgens voor dat er uiteindelijk maar weinig jongens die droom wisten te verwezenlijken. Iemand die dit wél lukte was de in Amersfoort geboren en getogen Evert Motshagen.

Evert Motshagen maakte ook een tijdlang deel uit van het hier afgebeelde Nederlandse demoteam ‘Wiskey Four’.

Evert Motshagen maakte ook een tijdlang deel uit van het hier afgebeelde Nederlandse demoteam ‘Wiskey Four’. Collectie Motshagen

Het beroep van militair vlieger was in de fifties en sixties zeker geen saaie bezigheid. Dat had vooral te maken met het feit dat er tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog op zeer realistische wijze werd geoefend, waarbij de vliegers veel meer risico’s namen dan tegenwoordig. Dat zorgde voor allerlei spannende situaties. Daarbij kwam dan ook nog eens dat in onze maatschappij, ook binnen de Luchtmacht, veel zaken nog in de kinderschoenen stonden en er veel geïmproviseerd moest worden om tot oplossingen van problemen te komen. Ook dat leverde prachtige verhalen op.