Help vogels de winter door met energierijk voer

Koolmees op de voertafel.

Koolmees op de voertafel. Foto: Paulien Zomer

Paulien Zomer van Stichting Het Drentse Landschap schrijft regelmatig voor de pagina Groen & Doen in de Hoogeveensche Courant. Dit keer schrijft ze over het voeren van vogels in de winter én het eventueel zelf maken van dit voer.

De dagen worden steeds korter en de temperatuur gaat geleidelijk naar beneden. Nog een maand en dan is het volgens de astronomische kalender alweer winter. Voor meteorologen en klimatologen start de winter overigens al op 1 december. Het is de periode van het jaar waarin wij mensen graag binnen zitten. Kacheltje wat hoger en fijn binnen blijven. Door de sterk stijgende energieprijzen en de dreiging vanuit Wit-Rusland om de gasdoorvoer te staken, zal dat deze winter misschien iets minder zijn. Lekker vroeg onder de dekens, of onder een dekentje op de bank met een goed boek of film is op zich ook prima.

De vogels in de tuin hebben die luxe niet. Zij hebben extra energie nodig om zich in de winter op temperatuur te houden. In de herfstperiode bouwen ze reserves op voor de winter. Een goed moment om ze wat bij te voeren. Je kunt met een divers aanbod aan vogelvoer uiteenlopende soorten vogels naar je tuin of balkon lokken. Dat is niet alleen fijn voor vogels, maar zorgt ook voor levendige gezelligheid in je tuin. Een mooie bijkomstigheid nu we door de nieuwe maatregelen die zijn afgekondigd meer aan huis zijn gebonden.

Zelf aan de slag

Je kunt in de winkel, en ook online, een scala aan vogelvoerproducten kopen. Maar het is eigenlijk veel leuker om zelf, of samen met de (klein)kinderen, aan de slag te gaan met vogeltraktaties. Altijd leuk om te maken is een slinger van doppinda’s. Met een rest breikatoen en een stopnaald rijg je doppinda’s aan elkaar. De slinger kun je zo lang maken als je zelf wilt. Succes verzekerd. Ook leuk om te maken zijn vetbolletjes. Je hebt hiervoor frituurvet (zonder zout), vogelzaadmengsel, touw en een vormpje, bijvoorbeeld een plastic beker of halve kokosnoot, nodig. Verwarm het frituurvet in een pannetje maar zorg ervoor dat het frituurvet niet te heet wordt. Zodra het vloeibaar is, kun je de zaden er doorheen roeren. Als het vet weer wat afgekoeld is, kun je dit gieten in een vorm, bijvoorbeeld een halve kokosnoot of een halve sinaasappelschil. Leg daar een stuk touw in dat aan de bovenkant uitsteekt. Zodra het vet gestold is, haal je het uit de vorm. Je kunt allerlei vormen gebruiken en er zelfs vogeltaarten mee maken. Niet alleen leuk om in je eigen tuin te hangen of leggen. Ook leuk om weg te geven.

Voor meer knutselideetjes, kijk op: drentslandschap.nl/speciaal-voor-kinderen