Harmien Beens is coördinator van buurthuiskamer Bij Bosschardt+ van het Leger des Heil: 'Anderen helpen zat er al vroeg in'

Het zich willen inzetten voor anderen, zat er bij Harmien Beens van jongs af aan al in. Na vele dienstverlenende, verzorgende functies is zij als coördinator van buurthuiskamer Bij Bosschardt+ van het Leger des Heils in Hoogeveen helemaal op haar plaats. ,,Het mooiste van dit werk is als bezoekers tegen mij zeggen dat ze zich bij ons thuis voelen”, vindt Harmien Beens, die benadrukt dat iedereen bij Bij Bosschardt+ welkom is.

Harmien Beens geniet van haar werk als coördinator van Bij Bosschardt+ in Hoogeveen.

Harmien Beens geniet van haar werk als coördinator van Bij Bosschardt+ in Hoogeveen. Foto: André Weima

Harmien werd geboren in de provincie Groningen en groeide op in een streng gereformeerd milieu. „Ik moest een rokje dragen en ik mocht bijvoorbeeld niet naar de bioscoop, want dat werd als werelds ervaren. Ik dacht daar heel anders over.” Om er te zijn voor anderen, bracht zij als jong meisje al in de praktijk in de omgang met familieleden. Dat zij later aan de slag ging in de zorg was dan ook vrij logisch. De coördinator van Bij Bosschardt+ werkte als doktersassistente, assistente op de operatiekamer, assistente bij oogartsen en kno-arts en ze werkte in een laboratorium van een ziekenhuis. „Ik had altijd oog voor het welzijn van anderen. De relatie met mijn collega’s vond ik belangrijker dan het werk zelf.” Beens verhuisde naar Drenthe en werd assistent van een jeugdarts bij de GGD. „Ik kwam in contact met een maatschappelijk werkster en zij zei dat ik geschikt was om maatschappelijk werkster te worden. Vervolgens heb ik de opleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening gevolgd. Op mijn 43 ste ben ik begonnen en op mijn 47 ste was ik klaar. Ik kon aan de slag bij 10 voor Toekomst van het Leger des Heils. Ik was gezinscoach van gezinnen met meerdere ingewikkelde problemen. Zij hebben vaak al andere hulpverlening gehad, maar zonder blijvend succes. Het doel is een gezonde en veilige leefomgeving voor kinderen en ouders te creëren. Dat heb ik jaren gedaan.”

Dagopvang

Nieuws

menu