Harm en Jelly Neutel-Russchen zijn 65 jaar getrouwd: 'We komen beiden uit een gezin van negen'

Echtpaar Neutel-Russchen is 65 jaar getrouwd.

Echtpaar Neutel-Russchen is 65 jaar getrouwd. Foto: Andre Weima

Harm (92) en Jelly (90) Neutel-Russchen stapten 65 jaar geleden samen in het huwelijksbootje. De twee groeiden beiden op op een boerderij. Jelly in Stuifzand en Harm in Hoogeveen.

Jelly verhuisde toen ze klein was van het Friese Haulerwijk naar Stuifzand. Dat gebeurde vrij plotseling, enkele weken na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Jelly was de oudste van zeven kinderen, dat betekende dat ze veel dingen zelf moest doen en ze leerde aanpakken. Ze kreeg dan ook na het verlaten van de lagere school geen gelegenheid om door te leren. Op een latere leeftijd heeft Jelly alsnog een mavo-diploma behaald.

Harm was ook de oudste van zeven kinderen. Na het verlaten van de lagere school kon Harm niet worden gemist op de boerderij. Zijn vader had twee onderduikers onder het hooivak en daarom waren alle handen nodig. Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de Landbouw-winterschool geopend in Hoogeveen. Dat bracht uitkomst voor Harm en hier kon hij de nodige kennis vergaren. Na de militaire dienst stond er thuis een opvolger klaar voor de boerderij. Harm is toen gaan werken als keurmeester bij N.A.K., een keuringsinstantie voor de teelt van zaaizaad en pootgoed.

Keurmeester

In de tijd dat Harm keurmeester werd ontmoette hij Jelly. Beiden waren ze betrokken bij het kerkelijke jeugdwerk, maar daar kenden ze elkaar niet van. De ontmoeting was na de afloop van de winterlezing in de Hoofdstraatkerk. Vijf jaar later zijn zij getrouwd en zijn gaan wonen aan de Zuiderweg. Daar kregen ze drie kinderen, die hen samen negen kleinkinderen schonken. Helaas wonen de meesten op anderhalf uur rijden.

Samen zijn de twee zeer betrokken geweest bij de Gereformeerde Kerk. Jelly was er jaren contactpersoon en gaf catechisatie aan jongeren. Harm was diaken, meerdere perioden ouderling en kerkvisitator voor PKN Drenthe. Voor de CDA bekleedde hij bestuursfuncties in Hoogeveen en de provincie en had hij vijftien jaar de eindredactie van de Drentse bijlage voor de landelijke CDA-krant. Ook zorgde hij een lange tijd voor de Drentse nieuwsbrief voor PCOB.

Amateurfotograaf

Harm en Jelly hebben beide ook hobby’s. Harm maakt en monteert veel filmpjes en is amateurfotograaf. Als tenor zong hij bij HCM, Deo Cantemus en het Toonkunstkoor. Jelly leest veel boeken en lost graag cryptogramma en sudoku-puzzels op. Harm en Jelly wonen nu al 59 jaar op dezelfde plek aan de Blankenslaan en genieten nog steeds van hun fraaie tuin. Het zware werk wordt door een tuinman gedaan maar samen genieten ze nog elke dag van de tuin en klassieke muziek.