De zoektocht naar een nieuwe locatie voor de Rollende Breibol houdt Hansje uit Hoogeveen dag en nacht bezig | Dagboek

Hansje Osinga van breiclub De Rollende Breibol voor Het Dagboek.

Hansje Osinga van breiclub De Rollende Breibol voor Het Dagboek. Foto: Andre Weima Fotografie

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week een inkijkje in het leven van Hansje Osinga (70 jaar), gepensioneerd en nu al jaren betrokken bij breiclub Rollende Breibol.

Vrijdag 7 april

Vandaag ga ik weer verder met het zoeken naar een nieuwe locatie voor de breiclub. De leden van de club komen de eerste woensdagmorgen van de maand bij elkaar om te breien. Momenteel is dat bij Loods 66b. Maar de huur is opgezegd en zodoende vervalt ook ons onderkomen. Het valt zeker niet mee om iets nieuws te vinden. Naast samen op de club, breien er tevens dames thuis. We voorzien hen van garens. We zijn opgestart vanuit de Kledingbank met donaties van wol en de noodzaak om kleding te repareren. Na een oproep in de krant kwam er een enorme toestroom van garens, ritsen en knopen. We hebben diverse doelen gesteund, zoals een babyproject in Emmen, kleding voor Gambia en een daklozenproject in Groningen.

De rest van de dag werk ik wat in de tuin. Ik ben bezig met een nieuwe indeling. Ik poot een aantal bessenstruikjes, zwarte bes en klapbessen. Die laatste noemen ze ook wel kruisbessen. De hanging baskets vul ik met bloemen: petunia’s, hanggeraniums, allerlei gekleurde violen en een of andere pepermuntachtige hangplant. Heerlijk voor de bijtjes en vlinders.

Zaterdag 8 april

Een rustige dag gehad. Voor mijn wandelende takken (plantenetende insectensoort - red) heb ik braamtakken geplukt. Dat is mijn andere hobby. Ik heb zes terraria met verschillende soorten. Ik heb de gewone Indische wandelende takken, wandelende blaadjes, flappentakken en nog wat andere soorten. De flappentakken zijn enorm: zeker zo groot als mijn hand. Ik heb ook hele lange dunne, die zijn zelfs langer als mijn hand. Wonderlijk hoe alle organen in zo’n diertje passen. Want het leeft, eet en poept. Ik ken niet alle namen en psg-nummers, dat zijn de nummer waarmee de vele soorten worden benoemd. Ik ben meer van de leukigheid en mooiigheid. Ik ververs hun terraria en vul deze met frisse bramentakken, dan kunnen ze weer lekker eten. De meeste wandelende takken eten wel braambladeren, maar niet de Indische, die eten klimop. Ik heb ook zwarte fluweelachtige wandelende takken met rode vleugels en knalgele oogjes. Die lusten alleen liguster. Daar is wat moeilijker aan te komen.

Zondag 9 april

Gezellig familiebezoek gehad en een rustige dag gehad met een filmpje kijken. Met een breiwerkje uiteraard. Want dat is gewoonte. Zodra de televisie aangaat, pak ik ook een breiwerkje op.

Maandag 10 april

Wat gewandeld en plantjes in de tuin gepoot. Rose en witte magnolia’s en twee soorten passiflora. De lente zit in de lucht. Heel fijn weer.

Dinsdag 11 april

Het blijft spannend of we met de Rollende Breibol een nieuwe locatie kunnen vinden. Nog altijd heb ik geen reactie op een mail die ik hierover verstuurd heb. Eigenlijk ben ik er dag en nacht mee bezig in mijn hoofd.

Woensdag 12 april

Vanmorgen nog weer een bedrijf gebeld en nog ergens wezen vragen. We wachten op antwoord en blijven wel hoopvol.

Breien geeft afleiding. Iets wat ik regelmatig doe. Ik brei mutsen. Voor iedereen die ‘m past.

Ik verheug me op morgen, dan gaan we weer samen breien. Want de leden van de Rollende Breibol komen niet alleen bij elkaar bij Loods 66b, we hebben ook contact met bewoners van het azc in Hoogeveen. We leren hen haken, breien of iets dergelijks en proberen zoveel mogelijk Nederlands te praten tijdens onze contacten. Het is fijn en leerzaam voor beide partijen. Eén keer per 14 dagen op donderdagmiddag zijn we aanwezig op het azc.

Een oproep via dit dagboekje: Wie weet nog een plek (ongeveer 20 vierkante meter) voor de Rollende Breibol waar de leden bijeen kunnen komen om te breien en waar een plek is om de voorraad wol en dergelijke op te slaan? Tips zijn welkom via 06-53961608.