Grote Kerk in Hoogeveen wordt intern verbouwd: nieuwe pantry, garderobe en toiletvoorzieningen

Grote Kerk in Hoogeveen. Foto: Anne Kuipers

De Grote Kerk in Hoogeveen wordt nog dit jaar intern verbouwd. Er wordt een zogenaamde panty (kleine keuken) gerealiseerd, evenals een nieuwe garderobe en extra toiletvoorzieningen. De hoop is dat tegen de zomer gestart kan worden met de werkzaamheden, die hooguit enkele maanden in beslag nemen.

Omdat de Grote Kerk een Rijksmonument is, heeft het lang geduurd voordat er toestemming kwam voor de verbouwing. Volgens Jur Stavast, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Hoogeveen, is een belangrijke voorwaarde dat de veranderingen symmetrisch worden uitgevoerd én dat het orgel goed zichtbaar blijft. Aan die voorwaarden werd voldaan en inmiddels is er dan ook groen licht van zowel Monumentenzorg als het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen. De enige slag die nog om de arm moet worden gehouden is dat de plannen nog zes weken ter inzage liggen bij de gemeente.

De Haven niet meer beschikbaar

Over de noodzaak van de verbouwing vertelt Stavast: „Voorheen kon voorafgaand en na afloop van de diensten gebruik worden gemaakt van het nabijgelegen gebouw De Haven, waarin zich onder meer een keuken en ook toiletvoorzieningen bevonden. Die locatie wordt tegenwoordig deels verhuurd en is daardoor niet meer beschikbaar voor de Hervormde wijkgemeente Centrum. Om die reden wordt een kleine losstaande keuken gerealiseerd. Het gaat, kijkend richting het orgel, om een vierkante unit. Rechts komt een garderobe, want de huidige garderobe in het halletje is te klein. Verder komen er enkele damestoiletten, een invalidentoilet en mogelijk ook nog een extra herentoilet bij.”

Zo’n 30 tot 40 zitplaatsen vervallen

Om de aanpassingen te kunnen doen, sneuvelen er twee of drie banken. Het gaat in totaal om zo’n 30 tot 40 zitplaatsen die vervallen. Dat is volgens Stavast geen probleem. „Er blijven voldoende zitplaatsen beschikbaar.”

Externe fondsen

Volgens de voorzitter zijn de totale kosten van de verbouwing nog niet bekend, mede omdat offertes nog moeten worden aangevraagd. ,,We zijn ondertussen aan het kijken hoe we dit kunnen gaan financieren. Er zullen externe fondsen worden aangeschreven. Daar hebben wij een fondsenbureau voor ingeschakeld. Omdat het een Rijksmonument betreft, zijn daar ook potjes voor beschikbaar. We gaan er vanuit dat het goed gaat komen.”

Nieuws

menu