Groenlinks Hoogeveen start petitie voor behoud van de monumentale zomereik aan de Albertsweg in Hollandscheveld: 'Zo’n boom is van belang voor de biodiversiteit'

De monumentale zomereik.

De monumentale zomereik. Foto Jan Huisjes

De Hoogeveense afdeling van Groenlinks is geschrokken over de wens van het college van B&W om een monumentale zomereik aan de Albertsweg in Hollandscheveld te kappen. Ze starten een petitie. De eik moet plaatsmaken voor een trafostation voor de aanleg van bedrijven, zoals Fage, op het nieuwe industrieterrein Riegmeer.

Volgens de gemeente is er geen andere optie dan het kappen van de boom. Echter staat de eik op de lijst met beschermwaardige bomen, die de gemeente zelf heeft samengesteld. Groenlinks en meerdere inwoners van Hollandscheveld betwijfelen de kap. Op sociale media ging het vorige week al los rondom het nieuws van de (on)nodige kap.


Geen ruimte

Crista Berenpas, van Groenlinks is de petitie begonnen. Groenlinks is van mening dat de boom behouden moet worden. Vijf andere bomen, die naast de zomereik stonden, zijn al gekapt. De voorkeur van de partij gaat uit naar het verplaatsen van het trafostation „De boom staat op zo’n groot stuk grond”, zegt ze. „Dan kun je mij niet wijs maken dat er geen ruimte is om dat station te verplaatsen.”

Berenpas is blij met de ophef die er op sociale media is ontstaan rondom de kap. „Mensen zien de waarde van de natuur in. Zo’n boom is van belang voor de biodiversiteit. Je kunt wel zeggen, plant een paar nieuwe, maar dat duurt jaren voordat die kleine boompjes diezelfde waarde hebben voor de biodiversiteit.”

Dat de gemeente Hoogeveen een boom wil kappen die op de eigen beschermingslijst staat vindt ze van de zotte. „Vroeger moest je voor het kappen van een boom een vergunning aanvragen. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. In plaats daarvan is deze lijst gekomen, waarop waardevolle bomen staan. En dan ga je daar als gemeente zelf aan voorbij”, stelt Berenpas verbaasd.

Verplaatsen is geen optie

De afdeling Groen van de gemeente adviseert het college om de boom niet te kappen. Volgens de inspecteur verkeert de boom in goede conditie en heeft hij een levensverwachting van meer dan vijftien jaar. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur. Het verplaatsen van de eik is volgens de gemeente niet haalbaar. De grote boom zou dan een prijskaartje krijgen van tussen de 25.000 en 50.000 euro, te duur.

Groenlinks is een petitie gestart voor het behoud van de monumentale eik. De petitie is te vinden en te tekenen via www.zomereikriegmeer.petities.nl . Fractievoorzitter Harrie van der Meer zal schriftelijke vragen gaan stellen aan het college over de situatie. Op het moment van schrijven is de petitie 209 keer ondertekend.