Grietje Loof is dé Klimaatburgemeester van gemeente Hoogeveen

Klimaatburgemeester Grietje Loof hoopt met haar eervolle benoeming andere inwoners Hoogeveen te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Foto: Nationale Klimaatweek

Grietje Loof mag zich de Klimaatburgemeester van gemeente Hoogeveen noemen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De Klimaatburgemeester speelt een belangrijke rol tijdens de NKW door de inwoners van de gemeente Hoogeveen te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven. Dit is volgens het ministerie hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Concrete plannen hoe zij haar burgemeestersambt gaat invullen heeft Grietje Loof nog niet. „Ik ga eerst maar eens op zoek naar een passende ambtsketen. Uiteraard van gerecycled materiaal. Ik moet natuurlijk wel herkenbaar zijn.”

De bekendmaking was het startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De Klimaatburgemeester speelt een belangrijke rol tijdens de NKW door de inwoners van Hoogeveen te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven. Dit is volgens het ministerie hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Het ministerie zocht in zoveel mogelijk gemeenten naar een Klimaatburgemeester. Dat is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. CO2-uitstoot is het vrijkomen van koolstofdioxide in de atmosfeer. Dit gebeurt door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas, maar ook dieren en mensen stoten CO2 uit. De uitstoot is de afgelopen honderd jaar flink gestegen. Daardoor wordt meer warmte vastgehouden en stijgt de temperatuur op aarde. Dit wordt het broeikaseffect genoemd.

Eervolle benoeming

Er zijn in totaal 245 Klimaatburgemeesters in 158 gemeenten en Grietje Loof uit Hoogeveen is één van hen. Met haar eervolle benoeming hoopt zij tijdens deze Nationale Klimaatweek andere inwoners van Hoogeveen te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. De 67-jarige Loof is veel met het klimaat bezig. Zo is ze voorzitter van de IVN-afdeling Hoogeveen. Dit is een organisatie die zich richt op natuureducatie en natuurbeleving. Via de plaatselijke IVN-afdeling schenkt ze aandacht aan de NKW.

Grietje Loof leeft milieubewust

Grietje Loof vertelt tijdens de Nationale Klimaatweek haar verhaal over hoe ze milieubewust leeft. Speciaal voor haar benoeming ontving Grietje de ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die zij heeft opgehangen aan het Struunhuus in het Steenbergerpark.

Nieuws

menu