Gratis sportmiddagen voor kinderen in de buitenlucht

Een groep studenten Sport en Beweging gaat samen met hun stagebegeleider van HZVV vanaf maart sportmiddagen houden voor kinderen. Meerdere sporten. Deze middagen zijn gratis. Foto: André Weima

Kinderen zijn graag in beweging, maar in deze tijd (met corona) is dat best lastig. Om de leeftijdscategorie van 7 tot 12 jaar lekker te laten sporten gaan jongeren uit Hoogeveen samen met hun klasgenoten de komende maanden gratis sportmiddagen houden op het terrein van HZVV. „Zo kunnen ze elkaar toch ontmoeten in de buitenlucht”, zegt Jeffry Snijder van HZVV, die de jongeren bij het organiseren van de middagen begeleidt.

Een groep van zeven leerlingen van de opleiding Sport en Beweging op Landstede MBO in Zwolle loopt stage bij HZVV. De jongens helpen daar momenteel op woensdag bij de voetballessen, maar zij willen graag ook andere sporten aan bod laten komen. Zij worden begeleid door Jeffry Snijder, hoofd jeugdopleiding van de club.

200 kinderen

In totaal kunnen er zeker 200 kinderen meedoen aan de gratis sportmiddagen. De zeven leerlingen van Landstede krijgen namelijk hulp van de hele klas bij het begeleiden van de sportactiviteiten. Zo zijn er in totaal twintig begeleiders voor de kinderen.

Snijder: „Voor hen is het ook een leerzame ervaring. ‘s Morgens krijgen zij lessen in de kantine, op anderhalve meter, en ‘s middags kunnen zij het geleerde toepassen.” Snijder is ook sportdocent en volgens hem is het voor kinderen een groot pluspunt om meerdere sporten te beoefenen. „Door verschillende sporten te beoefenen ontwikkelen zij zich motorisch breder. De gymlessen op scholen zijn de laatste jaren minder geworden, vaak is er geen sportdocent. Daardoor missen ze grondmotorische vaardigheden. Die zijn belangrijk.”

Minder blessures

Snijder stelt dat het beoefenen van andere sporten ook positief zal uitwerken voor bijvoorbeeld de voetballers. „Ze verbeteren zo hun coördinatievaardigheden. Voor de ontwikkeling van kinderen is het goed om van sport te wisselen. Het verlaagt ook de kans op blessures”, zegt de sportdocent, die zich vooral richt op talentontwikkeling.

Start 3 maart

De sportmiddagen starten op woensdag 3 maart en worden gehouden tot juni. Van 14.30 tot 16.00 uur kunnen kinderen dan begeleid sporten. „We denken aan drie sporten per middag, zoals hockey, tennis, volleybal, korfbal, misschien rugby en natuurlijk ook voetbal. In totaal 10 grondmotorische vaardigheden. We benaderen hiervoor sportclubs uit Hoogeveen. De sportmiddagen zijn bedoeld voor alle kinderen, niet alleen voor hen die van voetbal houden, vandaar dat we de verbinding zoeken. We moeten niet in hokjes denken, maar ons meer richten op de kinderen. Clubs die belangstelling hebben kunnen contact opnemen.”

Het project van de sportmiddagen wordt ondersteund door een sportfunctionaris van de gemeente Hoogeveen. „Die heeft veel contact met de diverse sportclubs.”

Aanmelden

Voor de gratis sportmiddagen worden binnenkort flyers verspreid bij sportclubs en op scholen. Via de QR-code die erop staat kunnen kinderen een inschrijfformulier downloaden dat gemaild kan worden naar sportmiddaghzvv@gmail.com. Deze flyer wordt ook geplaatst op de Facebookpagina van HZVV en het instagramaccount sportmiddag_Hzvv.