Goos Waterlander: 'Van kleine stukjes hout maak ik nog vingerhoedjes'

Een bijzondere hobby of gewoon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret. Deze keer Goos Waterlander.

Goos Waterlander bezig op zijn houtdraaibank.

Goos Waterlander bezig op zijn houtdraaibank. Foto: André Weima

Naam: Goos Waterlander

Leeftijd: 59 jaar

Woonplaats: Hoogeveen

Hobby: houtbewerking


Houtsnijwerk, waar zijn schoonvader handig in was, had Goos Waterlander geprobeerd. Het was niet zijn ding. Dan maar eens een draaibankje proberen. Want een hobby die moest er komen, vond de Hoogevener een jaar of 20 geleden. Dat houtdraaien beviel. „Gewoon proberen en ik heb een aantal cursussen gevolgd.”

Bij één draaibank bleef het ook niet. „Ik heb er nu vijf waaronder een antieke draaibank uit 1700. De twee kleinere staan op zolder, de grote in de garage.” Waterlander maakt van alles. Van tolletjes tot grote schaal, vazen, pennen vogeltjes, potjes met een dekseltje, ouderwetse wasknijpers, noem maar op. Met zijn houtcreaties bezoekt hij vaak markten en braderieën. „Deze zomer ga ik de donderdagen naar Westerbork en laatst stond ik in Orvelte. Daar had ik tolletjes voorbereid die kinderen mochten afmaken; schuren en een spijkertje erin slaan. Prachtig vinden ze dat. Ik denk dat er wel 60 kinderen bij de kraam zijn geweest. Mijn vrouw stond in de kraam naast de mijne met knieperties. Gezellig zo samen op een markt. Ik probeer alle restjes hout op te maken. Van de kleine stukjes maak ik bijvoorbeeld nog vingerhoedjes. Vrouwen die handwerken vinden dat leuk, net als de houten paddenstoeltjes om sokken te stoppen.”

Alles wil hij wel proberen. Zo kwam het ook dat hij scheepswerktuigen ging draaien. Op een havendag in Meppel vroeg de schipper van de boot die achter zijn kraam lag aangemeerd of hij een korvijnagel kon draaien (dit is een houten pen die los in een nagelbank staat en dient om lijnen of touwen op een zeilschip vast te zetten - red). „Ik had dat nog nooit gedaan, dus ik wilde dat wel uitproberen. De man was dik te spreken over de nagel. Daarna ben ik steeds vaker scheepswerktuigen gaan maken zoals hijsblokken en mastkloten. Ook heb ik op de draaibank eens een tafelpoot gerestaureerd. Dat vond ik bijzonder om te doen en ik heb voor Albert Metselaar eens speciale trommelstokken gedraaid. Replica’s van echte Kronan trommelstokken. Ik vind het gewoon leuk om dingen uit te proberen. Er zijn ook mensen die wel eens een dagje komen kijken hoe dat draaien werkt. Ook kinderen. Ik vind het mooi om mensen wat wijzer te maken over dit ambacht.”