Goede Buren, Hoogeveen heeft primeur met nieuwe woonvorm: zes huurwoningen beschikbaar gesteld

De Leliestaat in Hoogeveen zal de eerste straat worden met deze woonvorm.

De Leliestaat in Hoogeveen zal de eerste straat worden met deze woonvorm. Foto: Sjoerd Banga

Woonconcept start met een nieuwe woonvorm met de naam Goede Buren. „Omzien naar elkaar, elkaar helpen in de gezamenlijke tuin en gewoon prettig wonen. Ouderwets? Niet als het aan ons ligt”, aldus Jesca van der Kolk van Woonconcept. De primeur voor deze nieuwe woonvorm is voor de Leliestraat in Hoogeveen. Hier komen zes huurwoningen.

Deze eengezinswoningen werden voorheen door een zorginstelling gehuurd. Op dit moment worden ze compleet gerenoveerd en daarmee zijn ze straks als nieuw. Omdat deze huizen tegelijkertijd in de verhuur gaan, past dit volgens de woningcorporatie goed bij de nieuwe woonvorm.

Samen tuin aanleggen

Jesca van der Kolk is medewerker Verhuur bij Woonconcept: „De woonvorm Goede Buren past goed bij mensen die op zoek zijn naar een fijne plek om te wonen en die hun best willen doen voor hun eigen woonomgeving. Met elkaar zorgen voor een fijne tuin, elkaar groeten in het voorbijgaan en misschien de buren helpen met het een of ander als dat nodig is”.

De woningen worden niet automatisch toegekend aan degene die het langst staat ingeschreven. „Belangrijk is dat een woningzoekende zich aangetrokken voelt tot de woonvorm en echt iets wil bijdragen”, zegt Van der Kolk. „Bewoners hoeven geen beste vrienden van elkaar te worden of dagelijks bij elkaar op de koffie te komen. Maar we vinden het wel belangrijk dat de nieuwe bewoners samen aan de slag gaan met de tuin, waarbij wij als Woonconcept natuurlijk ook een steentje bijdragen.”

Verhuur woningen via Thuiskompas

In de eerste helft van november gaan deze woningen in de verhuur via Thuiskompas. Dit is een samenwerkingsverband van de acht Drentse woningencorporaties en hun twaalf huurdersorganisaties. Anders dan normaal moet de woningzoekende een motivatie meesturen waarom hij of zij daar graag wil(len) wonen.

„We zoeken een mix van gemotiveerde mensen om met elkaar de woonvorm Goede Buren tot een succes te maken. Als de motivatie aanspreekt gaan we daarom met mogelijke woningzoekenden persoonlijk in gesprek. Een soort sollicitatiegesprek voor een nieuw huis”, aldus Van der Kolk.


Tot 15 november kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor deze nieuwe woonvorm. Meer informatie over de woningen en de mogelijkheid tot reageren is te vinden op Thuiskompas.nl .