Gidsen van De Duikelaar wekelijks op pad over het 'onderduikerspad'

Tijdens de speciale jongerenwandeling langs onderduikadressen in Nieuwlande, werd ook het onderduikhol in het bos bezocht.

Tijdens de speciale jongerenwandeling langs onderduikadressen in Nieuwlande, werd ook het onderduikhol in het bos bezocht. Foto: Jos Noorman

Onderduiken, wie kan er zich nu nog een beeld van maken? Verborgen in een hol onder de grond in het bos, onder de kerk of tussen de hooibalen. In de regio werden tijdens de oorlogsjaren heel wat mensen verborgen gehouden voor de Duitsers en de NSB. Om een beeld van die tijd te krijgen houdt onderduikersmuseum De Duikelaar wekelijks op woensdagochtend een wandeling over het ‘onderduikerspad’.

Tijdens deze wandeling door Nieuwlande en omgeving krijgen deelnemers een beeld van wat er tijdens de oorlog allemaal gebeurde. De gids vertelt over de monumenten, de huizen en de mensen die daar woonden. Naast boeiende verhalen over deze locaties hoor je ook waarom en hoe het landschap een belangrijke rol speelde in het succes van de onderduik.

Tot en met oktober wordt deze wandeling van 6 kilometer elke woensdag aangeboden. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur. De start is om 10.30 uur bij het museum aan de Julianalaan 3 in Nieuwlande. Aan de wandeling zijn kosten verbonden, alleen kinderen t/m 5 jaar mogen gratis mee.