Gido van Velzen en Colin Smit van De Jongens willen graag minder regels: ‘We zijn dertig jaar te laat geboren’

Gido van Velzen (35) en Colin Smit (32) runnen zo’n vijf jaar kledingwinkel De Jongens in Hoogeveen. Wat hen betreft had de winkel ook De Vrije Jongens kunnen heten, want het duo heeft vrijheid hoog in het vaandel staan.

Bij de foto: De eigenaren van kledingwinkel De Jongens, Gido van Velzen en Colin Smit hebben vrijheid hoog in het vaandel staan.

Bij de foto: De eigenaren van kledingwinkel De Jongens, Gido van Velzen en Colin Smit hebben vrijheid hoog in het vaandel staan. Foto: André Weima Fotografie

De ondernemers zitten vol ideeën, maar worden zo nu en dan beperkt door regels. ,,We zijn vrije jongens, die dertig jaar te laat geboren zijn. Toen waren er veel minder regels en daar houden we van,” zegt het ondernemersduo.

Tijdens het gesprek zitten Gido van Velzen en Colin Smit voor hun winkel. Regelmatig groeten ze voorbijgangers of maken een praatje. ,,De inwoners van de gemeente Hoogeveen zijn goud,” vindt Van Velzen. ,,Die vind je echt nergens in Nederland, hoor. We kunnen ons geen betere klanten wensen, trouw en eerlijk. We zijn blij met de nuchtere Hoogeveners. Ze spelen geen toneel, ze doen zich niet meer voor dan ze zijn. Dat past heel goed bij ons, want wij zijn ook onszelf, wij voeren ook geen toneelstukje op. Wij zijn goed in ouwehoeren.”

Regels

Gido en Colin runnen zo’n vijf jaar hun kledingwinkel De Jongens aan de Hoofdstraat met drie collega’s. Gido werkte eerder bij De Blauwe Shop in Hardenberg en later bij Esprit in Meppel en Hoogeveen. Colin liep stage bij De Blauwe Shop en was weekendhulp bij Esprit. Negen jaar geleden kwam Colin volledig bij Esprit en daarna begonnen ze samen met De Jongens.

In zijn schooltijd werd al gauw duidelijk dat Colin moeite met regels had. ,,Op school wisten ze niet wat ze met me moesten. Ik was recalcitrant, want ik vond andere dingen belangrijker, zoals vrienden. School voelde niet nuttig, je moest teveel dingen doen die ik niet belangrijk vond. Na de detailhandelsschool deed ik de opleiding Bank- en Verzekeringswezen, maar ik moest vroegtijdig vertrekken. Ik was liever aan het werk in een kledingwinkel. Bij een bank moet alles wat je zegt tien keer gekopieerd worden. Die rompslomp past niet bij ons.”

Gido van Velzen kwam op zijn tiende vanuit Purmerend in Hoogeveen terecht. Na de havo en het mbo volgde hij ook de opleiding Bank- en Verzekeringswezen. ,,Colin en ik hebben gemeen dat we beiden van die opleiding zijn gestuurd door dezelfde man. Wij stonden op posters van het Alfa College, waarbij wij vertegenwoordigers van ‘een succesverhaal’ waren, maar dat klopte niet echt, want we hebben de opleiding niet afgemaakt,” lacht hij.

Meerdere winkels

Het duo had ooit als doel meerdere winkels te runnen. Dat leek de goede kant op te gaan toen ze twee Esprit-winkels bestierden. ,,De crisis in 2013 hakte er zwaarder in dan gedacht,” herinnert Gido zich. ,,Daarnaast hebben we de winkel in Meppel dicht moeten doen. Wij willen graag mensen op een natuurlijke manier stimuleren en niet op afstand. Het personeel wilde helaas niet wat wij wilden. We waren de regels ook een beetje zat, want we waren te beperkt in onze mogelijkheden. Een koffiehoek en een kindercafé mochten niet en je werd beperkt in je collectie.”

Colin en Gido zijn blij met hun huidige winkel. ,,Zo vinden we hoe een kledingwinkel eruit moet zien. Het slaat goed aan bij klanten die wij leuk vinden. We houden van gezellige mensen. De ‘derde helft’ man. Onze winkel voelt qua sfeer aan als een bruin café.”

Activiteiten

De jongens willen meer reuring in het centrum en leveren daar zelf ook bijdragen aan. ,,Tijdens de Nacht van Hoogeveen hebben wij ook altijd een live band in onze winkel,” zegt Colin. ,,Het was onze bedoeling vorig jaar een kleinschalig stadsfestival te houden met twee horecazaken in park Dwingeland. Zij zorgden voor de horeca en wij voor de muziek, maar door corona ging dat niet door. Wij willen graag samen dingen doen. Wij zien ook graag dat mensen vanuit onze winkel naar de horecazaken gaan. We moeten samen iets leuks doen voor de bezoekers, maar dan zouden we vrijer moeten kunnen ondernemen. Niet dat iemand direct op de vingers wordt getikt. Je moet alles aanvragen. Laat ons eerst iets ondernemen en daarna kunnen we evalueren wat een volgende keer niet kan en wat wel.”

1 aprilgrap

Een 1 aprilgrap waarbij De Jongens meldden dat ze The Sting overnamen, viel bij de betrokken winkel niet zo goed. ,,We hopen dat zij volgend jaar met een leuke 1 aprilgrap komen,” zegt Smit. Een activiteit die zeer goed in de smaak viel was een kerstdiner voor ouderen in hun winkel. ,,We willen iets terug doen voor iedereen. In samenwerking met kok Arnold Jansen beleefden ouderen uit verschillende verzorgingshuizen een fijne avond. Dat was een groot succes, sommige ouderen zaten ontroerd aan tafel.”

Corona, zwaar maar uitdagend

De coronatijd was voor De Jongens zwaar, maar toch ook uitdagend. ,,Door de trouwheid van onze klanten hebben we veel kunnen bezorgen met ons zwarte voertuigje. Wij mochten bij de mensen thuis komen. We hebben veel gastvrijheid teruggekregen. Het was echt hartverwarmend. We hebben regelmatig een taxi moeten bellen om thuis te kunnen komen,” laat Van Velzen weten.

Candlelight-gedichten

Op Facebook toonden De Jongens via ludieke gedichten in de stijl van Candlelight van Jan van Veen, daarvoor hun dankbaarheid. De naam van hun winkel ontstond na een opmerking van een klant. ,,Toen we Esprit nog hadden werden we ook al De Jongens genoemd. We hebben nog even aan de Kledingbar gedacht, maar een klant zei: je kunt elke naam bedenken, maar het blijft gewoon De Jongens. Vandaar dus. Misschien kunnen we later iets meer met de naam doen, een biermerk of zo.”

‘De motor is het symbool van de vrijheid’

Een gemeenschappelijke hobby van Smit en Van Velzen is motorrijden en ook daarbij komt het verlangen naar vrijheid weer om de hoek kijken. ,,Een keer per jaar gaan we op de motor naar het buitenland. De vrijheid voelen vinden we heerlijk. De motor is immers het symbool van de vrijheid.” Colin heeft wielrennen als hobby geprobeerd, maar dat liep op niets uit. ,,Of ik aan de Cascaderun heb meegedaan? Jazeker, aan de zijkant. Ik train wekelijks bij voetbalclub SCD ’83.” Gido noemt zich een Bourgondiër, die van lekker eten houdt. Beiden hebben enkele wensen voor later. ,,Ik wil graag nog eens een sigaar roken op Cuba en zalm vangen en roken op Schotland,” laat Colin weten.

De wens van Gido heeft ook met reizen te maken. ,,Ik zou nog eens een lange reis met de camper willen maken. Lekker een half jaar in vrijheid leven.”

‘Wees blij dat de Pulledagen er zijn’

Beide heren vinden het jammer dat veel inwoners van Hoogeveen kritiek hebben op hun woonplaats. ,,Hoogeveen is een leuke stad. Wees trots op Hoogeveen en wees blij dat de Pulledagen er zijn. In Emmen is het bijvoorbeeld echt niet mooier of beter.”