Gespreksgroep voor partners van vrouwen met autisme moet vrijplaats zijn om persoonlijke ervaringen te delen

Gespreksleider Albert Metselaar voor De Weideblik waar de gespreksgroep zal gaan samenkomen. Foto: André Weima Fotografie

Hoe doe je dat, samenleven met een vrouw die autistisme heeft? Er is geen kant en klare handleiding voor. Toch moet de partner ermee dealen, net als de vrouw die de diagnose kreeg. Lotgenotencontact kan daarbij erg waardevol zijn. Daarom start de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) zodra de coronaregels het toelaten in Hoogeveen een gespreksgroep.

Een dergelijke lotgenotencontact is hard nodig want er is geen enkele plek waar zij terecht kunnen, een groot gemis vindt voormalig GGZ-verpleegkundige Albert Metselaar uit Hoogeveen. Hij gaat de gespreksgroep leiden.

„Ik denk dat er veel behoefte is aan een dergelijke praatgroep, want die zijn er dus niet.” Vanuit zijn vakgebied heeft Metselaar veel ervaring met het begeleiden van mantelzorgers die dichtbij mensen staan die kampen met psychische problemen. Ook heeft de Hoogevener op het gebied van autisme persoonlijke ervaring opgedaan als mantelzorger. Hij benadrukt: „Ik werk niet meer in de psychiatrie maar doe dit als vrijwilliger. Ik ben bekend met de problemen waar mantelzorgers tegenaanlopen in de psychiatrie en specifiek op het gebied van autisme.”

Vrouwen vaker gediagnosticeerd

Het aantal vrouwen dat de diagnose autisme krijgt neemt toe, blijkt uit de cijfers van de NVA. Dat ligt er niet aan dat er ineens meer vrouwen zijn die dit hebben, maar aan diverse andere factoren. Zo is er de groeiende erkenning voor stoornissen in het autismespectrum, het wordt beter herkend in de zorg en door de emancipatie is de rol van de vrouw in de maatschappij de laatste decennia aanzienlijk veranderd. Vrouwen leren door, krijgen andere functies dan huisvrouw. De druk neemt toe. Metselaar: „Met sociaal kopieergedrag kunnen vrouwen zich lang verbergen. Maar het betekent vaak ook doorlopend over grenzen gaan.”

Partner niet opgevangen

Autisme is volgens Metselaar zeer complex. „Het lijkt hier en daar op borderline, een zware depressie of op andere sociale stoornissen soms met een psychotisch karakter. De cliënt met de diagnose die krijgt begeleiding, maar de partner wordt niet opgevangen door het systeem. Terwijl de partner juist een heel belangrijke rol speelt.”

De problemen uiten zich vaak achter de voordeur. Als voorbeeld draagt de oud-professional een simpel voorval aan: „Vaak is er een grote behoefte aan controle en wordt er strak gepland. Als dan iets wat gepland stond onverhoopt niet doorgaat, moet er geschakeld worden. Dat lukt niet en emoties zijn niet onder controle te houden. Angst, boosheid, paniek. Want wat nu? Vragen als waarom en vooral wie is de schuldige? Dat is bij voorbaat de partner. Tja, want was sich liebt, das neckt sich.”

Vrijplaats

In de gespreksgroep wil Metselaar partners die naast het systeem staan een vrijplaats geven. „Een plek om in een veilige sfeer persoonlijke ervaringen rond autisme te delen”, vertelt Albert Metselaar. „Die veilige omgeving is ontzettend belangrijk. Het is een groepsregel: wat daar besproken wordt, blijft daar. Iemand moet alles op tafel kunnen leggen. Het blijft in een kleine kring. De centrale persoon in de gesprekken is de partner van vrouwen met een autismespectrumstoornis. Zij bepalen de onderwerpen. Als professioneel gespreksleider heb ik alleen een gereedschapskist achter de hand. Zo ken ik de terminologie van de zorg en weet welke toverwoorden men moet kennen om gehoord te worden.”

Maandelijkse gesprekken

Zodra de coronamaatregels het toelaten wil Metselaar van start gaan met de maandelijkse gesprekken die worden gehouden in De Weideblik. Zeven tot acht personen is het minimum om te starten en dat lijkt niet te hoog gegrepen. „Er zijn nu al zes belangstellenden.” Niet alleen uit Noord-Nederland. „Er heeft al een persoon aangegeven te willen komen, ook al moet deze er een uur en drie kwartier voor rijden.”

Sneeuwbaleffect

Partners kunnen meedoen aan de gespreksgroep als zij lid zijn van de NVA of lid worden. Wie wil kijken of het bevalt kan drie maal op proef meedraaien. Er is ruimte voor maximaal tien deelnemers. Metselaar hoopt dat wanneer deze eerste gespreksgroep van start is gegaan er een soort van sneeuwbaleffect ontstaat en er meerdere groepen in Nederland opgezet worden.

Aanmelden kan via secretaris.NVA.GroningenDrenthe@autisme.nl

Nieuws

menu