Geslaagde editie Talentenjagers bij PBCS Het Mozaïek in Hollandscheveld: 'Ik vond een onderwerp waarvan ik dacht dat is iets voor mij'

De ANWB liet zien hoe zij een auto repareren wanneer iemand met pech langs de weg staat.

De ANWB liet zien hoe zij een auto repareren wanneer iemand met pech langs de weg staat. Foto: PCBS Het Mozaïek

Talentenjagers is de laatste maanden actief uitgevoerd bij PBCS Het Mozaïek in Hollandscheveld. De kinderen van de groepen 7 en 8 kregen elke week een gastles over een interessant beroep, op school, of op het bedrijf van de gastdocent. Daarna mochten kinderen zelf aan de slag om te ervaren wat het beroep inhoud.

De directeur van Het Mozaïek, Richard Nanninga, heeft gekozen voor Talentenjagers omdat hij ziet dat er meerdere manieren van leren en ontwikkelen zijn, wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze denkwijze. Het blijkt dat onderwijsdoelen op een andere, creatieve manier worden behaald. Dit komt waarschijnlijk doordat de methode daadwerkelijk invloed heeft op het zelfvertrouwen, de toekomstperspectieven, de motivatie en het doorzettingsvermogen van de kinderen. De kinderen krijgen inzicht in beroepen en de mogelijkheden en hun talenten, waardoor ze enthousiast(er) worden over school.

Gastlessen van ouders

Ook ouders hebben bijgedragen aan het project. „We hebben ouders en kinderen gevraagd wat zij leuk zouden vinden bij Talentenjagers en diverse ouders gaven zich spontaan op als gastdocent. Een aantal ouders heeft nu daadwerkelijk een gastles gegeven, we hopen de andere ouders de volgende keer te kunnen inplannen”, vertelt Carla Eefting, coördinator Talentenjagers.

Na afloop van Talentenjagers gaven de kinderen allemaal aan dat ze het leuk tot en met superleuk, interessant en leerzaam vonden. Op de vraag of ze wilden dat Talentenjagers nog een keer zou komen op school antwoordden zij unaniem: JA.