Gertjan de Haan houdt van hardlopen, pokeren, heavy metal en Griekenland: 'Ik wil de marathon van Athene graag nog eens lopen'

De 50-jarige Gertjan de Haan straalt als eigenaar van Primera in winkelcentrum de Grote Beer de nodige rust uit. In zijn vrije tijd gaat hij regelmatig los als hardloper, pokeraar, liefhebber van hardrockmuziek en geniet hij van de ‘derde helft’ na het sporten. Daarnaast hebben hij en zijn vrouw Karin een grote liefde voor Griekenland. Onder normale omstandigheden bezoeken ze elk jaar een ander Grieks eiland.

De geboren Amsterdammer Gertjan de Haan is al 33 jaar winkelier in Hoogeveen. Zijn grootste hobby is hardlopen.

De geboren Amsterdammer Gertjan de Haan is al 33 jaar winkelier in Hoogeveen. Zijn grootste hobby is hardlopen. Foto: André Weima Fotografie

De geboren Amsterdammer Gertjan de Haan komt uit een middenstandsgezin, waarbij de familie op een gegeven moment twee drogisterijen en een Primera-winkel in Hoogeveen runde. ,,We hadden drogisterijen in winkelcentra de Wielewaal en de Grote Beer en een Primera-winkel in de Grote Beer”, legt De Haan uit. ,,In 2012 zijn we met de drogisterij in de Wielewaal gestopt. We zijn uiteindelijk teruggegaan van drie winkels naar één winkel en dat bevalt prima. Er is elke dag wel wat te beleven. Mensen vertellen hun hele hebben en houden. Je bent er soms maatschappelijk werker bij, maar ik geniet van de vele mooie verhalen. Ik ben ook heel blij met ons vernieuwde winkelcentrum. Dat was erg verpauperd met veel leegstand, nisjes en het was donker. Er is nu veel parkeerruimte en alle winkels zijn gevuld.”

Veel sporten

De Haan werd geboren in Amsterdam, maar hij was twee jaar toen het gezin naar Hoogeveen verhuisde. ,,Winkelcentrum de Grote Beer werd gebouwd en mijn vader begon daar een drogisterij. We hebben nog boven de zaak gewoond.” Tijdens zijn jeugdjaren beoefende hij veel sporten. ,,Ik deed aan judo, een blauwe maandag aan voetbal, tennis en fitness. Toen ik vijftien jaar was ging ik wel vijf keer per week fitnessen. Ik tenniste ook veel bij tc De Noorderterp, vrijwel dagelijks. Ik heb competitie gespeeld, maar dat was niet spectaculair. Ik heb nog wel een beker gewonnen”, lacht hij.

Hartspieren trainen

Toen zijn vader hem adviseerde naast fitness ook zijn hartspieren te gaan trainen, koos hij op zijn zeventiende voor hardlopen en dat doet hij nog steeds. Hij werd lid van HAC ’63 en begon met afstanden als 5 en 10 kilometer, maar later liep hij ook halve en hele marathons. Zijn eerste marathon in 1991 ligt nog op zijn netvlies. ,,Dat was in Noordscheschut. Het was 31 graden, ik heb vrij ontspannen gelopen. Ik werd derde in 2.52.58. Voor hardlopers is de tijd die je loopt erg belangrijk, die onthoud ik altijd goed. Mijn mooiste marathon was in 1998 ook in Noordscheschut. Ik werd tweede en liep met 2.46.57 een persoonlijk record. Ik heb die tijd nooit meer kunnen verbeteren. In Klazienaveen wilde ik eens 2.40 lopen, maar toen raakte ik geblesseerd en dan loop je niet de tijd die je wilt lopen.” De Haan liep tot nu toe zeven marathons en hij raadt mensen niet aan veel marathons in een jaar te lopen. ,,Ooit zei iemand tegen mij: elke marathon laat een litteken achter. Ik heb één keer een ultraloop van 60 kilometer gelopen op Texel. Dat was een éénmalig uitstapje. Na 5 uur en 22 minuten lopen kon ik niet meer staan en zitten, maar het was wel mooi om mee te maken.” Samen met Gerrit Voortman is Gertjan de Haan de initiator van de Primera run met als start de baan van HAC ’63. ,,De wedstrijd van ruim 6 kilometer bestaat al twintig jaar. In het begin liep ik zelf mee, maar de laatste jaren zit ik in de organisatie. Ik los bijvoorbeeld het startschot.” De Haan is een lange afstandloper, maar hij is er trots op dat hij ooit eens 12.2 liep op de 100 meter. ,,Ja, dat is maar één seconde langzamer dan Daphne Schippers”, glimlacht hij. Aan de muur van het magazijn van de winkel hangen foto’s van bekende marathonlopers als Gelindo Bordin, Stefano Baldini en Haile Gebrselassie met hun handtekeningen. ,,Die koop ik via veilingen”, verklaart hij. ,,Dat zijn mijn idolen. Ik kijk wel tegen hen op. Ik vind het erg bijzonder wat ze hebben gepresteerd.”

Griekenland

Op het gebied van lange afstandlopen hoopt hij later nog eens de marathon van Athene te lopen. ,,De start is in het plaatsje Marathon en de finish is in het voetbalstadion van Panathinaikos in Athene. Ik zou het geweldig vinden als ik die marathon zou kunnen lopen.” Dat hij dan in Griekenland zou lopen zou het extra bijzonder maken, want hij en zijn vrouw Karin zijn helemaal verknocht aan Griekenland. ,,Op huwelijksreis zijn we naar Kos op vakantie geweest en ik was meteen verkocht. Het weer is altijd perfect, de mensen zijn relaxed en aardig, het landschap is prachtig en je kunt er heerlijk eten. Alleen al voor het eten zou je die kant opgaan. We eten twee keer op een dag warm. Overdag gaan we erop uit, dorpjes bekijken en zwemmen we in zee. Daarna gaan we eten en genieten we op een terras van Griekse muziek. Grieken houden wel van feestjes en wij ook. Dit jaar slaan we over in verband met corona, teveel regeltjes. We zijn gek op dit mooie land, ik heb onlangs een oude landkaart van Griekenland gekocht in een boekenwinkel in Deventer.”

Pokeren

Op een bureau ligt een stapel pokerfiches. Gertjan blijkt een fanatiek pokeraar te zijn. ,,Ik heb in 2007 pokeren geleerd van een stagiaire en sindsdien heb ik in casino’s regelmatig pokertoernooien gespeeld. Ik vind het een geweldig spel. Je maakt kennis met allerlei culturen. Iemand zei eens: poker is easy to learn, but hard to master . De laatste keer dat ik een toernooi speelde was anderhalf jaar geleden. Toen haalde ik de finaletafel en werd ik tiende. Mijn beste prestatie was een vierde prijs. Ik heb ooit eens 5000 euro gewonnen.” De Haan pokert vooral in Utrecht, maar hij deed ook eens mee aan een vierdaags toernooi in Dublin. ,,De tweede dag lag ik er al uit en viel ik buiten de geldprijzen. De eerste prijs bedroeg 70.000 euro. Met mijn vader hebben we er toen een mooie vakantie van gemaakt.” Gokstad nummer één is Las Vegas en diep in zijn hart koestert de Hoogevener de wens om ooit eens aan een pokertafel in Las Vegas te zitten. ,,Deelname aan de world series of poker kost 10.000 euro en de eerste prijs is 9 miljoen euro. Er doen 8000 mensen uit de hele wereld aan mee. Dat is een wens, maar als het straks weer kan ga ik zo’n twee of drie keer per jaar in Nederland pokeren.”

Hardrock

Tijdens het gesprek is De Haan de rust zelve en het is dan ook best een verrassing als hij laat weten een fanatieke fan van hardrock muziek te zijn. ,,Ik ben met mijn neef naar concerten geweest van Motörhead, Iron Maiden en Rammstein. Ik vind heavy metal mooie muziek. Veel mensen denken dat de aanhang ruig volk is, maar dat is een groot misverstand. Ze hebben een klein hartje. Als het straks weer kan, ga ik weer naar concerten toe. Ik heb ook veel cd’s van deze bands.” Een poster van de film Inglourious Basterds aan de muur heeft te maken met zijn waardering voor filmmaker Quentin Tarantino en titels van boeken, omdat zijn favoriete schrijver Stephen King is. Hardlopen blijft echter zijn grootste liefhebberij. ,,Bij het hardlopen komt er een stofje vrij in je lichaam. Je voelt je na afloop heerlijk ontspannen. Ik denk voorlopig dan ook nog niet aan stoppen.”

Reinier de Boer