Gepersonaliseerde toiletpas geeft mensen met MS bewegingsvrijheid terug

MS-toiletpas. Foto Nationaal MS-fonds
Omdat er vaak tijdens dagjes uit geen openbaar toilet in de buurt is voelen mensen met MS zich genoodzaakt om thuis te blijven, om ongelukjes te voorkomen. Op deze manier dreigen deze mensen in een isolement te geraken. Met de gepersonaliseerde toiletpas kunnen zij toegang, en voorrang, krijgen tot openbare en niet-openbare toiletten.
Rianne Meersschaert (37) heeft MS: „Door mijn verschijning geloven mensen niet dat ik meteen naar het toilet moet.” De gepersonaliseerde toiletpas is een initiatief van Coloplast en wordt ondersteund door het Nationaal MS Fonds, MS Vereniging Nederland en Jong & MS. MS in Nederland.
25.000 mensen met MS
In Nederland wonen 25.000 mensen met MS. Iedere dag krijgt een inwoner van dit land de diagnose. MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. De eerste symptomen laten zich meestal zien tussen de 20 en 40 jaar. Het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Er bestaan medicijnen die de ziekte afremmen, maar een oplossing is er (nog) niet. Twee op de drie mensen met MS heeft blaas- en darmproblemen. De impact van deze problemen is groot. Zo blijkt uit onderzoek dat 42 procent zich wel eens beperkt voelt in sociale activiteiten met familie en vrienden door deze problemen.
Er heerst nog veel onbekendheid rondom de toiletpassen. Op dit moment bestaan er al meerdere passen en is er ook een medische toiletpas te krijgen. Hier zitten vaak wel kosten aan verbonden. Dit kan een drempel zijn voor mensen met MS om de passen aan te vragen. Om mensen met MS tegemoet te komen, biedt Coloplast een gratis en gepersonaliseerde toiletpas aan.