Genoeg parkeerruimte, het blijft een heikel punt in Hoogeveen. Toch zijn de klachten zeer divers

Parkeren in Hoogeveen.

Parkeren in Hoogeveen. Foto: Mediahuis Noord

Boor het onderwerp parkeren aan in Hoogeveen en mensen gaan los. Ook nu is dat het geval bij de stelling van de week: In het centrum van Hoogeveen mogen niet meer openbare parkeerplaatsen verdwijnen door het bouwen van woningen.

Er is de afgelopen jaren heel wat gediscussieerd over parkeren: hoeveel het kost, dat het gratis moet, de lastige automaten en het tekort aan plekken.

Dat laatste punt is nu weer onderwerp van gesprek omdat de gemeente de komende jaren meer woningbouw in de binnenstad wil toestaan. Veelal in de vorm van appartementen. De ombouw van winkels naar wonen zorgt voor een spanningsveld, omdat het aantal beschikbare openbare parkeerplaatsen onder druk staat. (Zie ook het artikel hierover op pagina 2) Op de site was 77 procent het eens met de stelling en slechts 23 oneens.

De Tamboer

Op Facebook werd volop gereageerd. Dat er nu al niet genoeg ruimte om te parkeren is voor bewoners van het centrum wordt duidelijk: „Er is veel te weinig parkeerruimte, ze staan bij de mensen die er wonen voor garages op eigen privéplaatsen.”

Er worden bovendien specifieke locaties aangewezen, waar omwonenden een probleem hebben met het vinden van een plekje om hun auto te parkeren: „Er is veel te weinig in de buurt van De Tamboer en de Jumbo. Als er een voorstelling is in De Tamboer, parkeert iedereen in plan noord en kunnen die mensen hun eigen auto niet kwijt.”

Het Haagje

Kritiek is er verder op het parkeergedrag van mensen die in het centrum werken. „Al het personeel van de diverse winkels aan de Hoofdstraat die de hele dag hun auto parkeren aan Het Haagje”, verzucht een ondernemer die zijn zaak aan die straat heeft. „Terwijl wijzelf en onze klanten niet eens meer kunnen parkeren! Vanaf 8 uur ‘s morgens alles al bijna vol. Waardeloos. Soms worden de parkeerplaatsen aan Het Haagje gebruikt als carpoolplaats. Twee of drie parkeren hun auto en nummer vier is de chauffeur! Eind van de dag komt het spul weer terug. De volgende dag weer, waardeloos.”

Een andere plek waar volgens mensen een tekort aan parkeerplekken is, is bij ziekenhuis Bethesda. Kritiek is er eveneens op parkeerkelder De Kaap. „In de parkeergarage De Kaap zijn veel te weinig parkeerplaatsen voor mindervaliden en de plekken te ver van de lift vandaan, en dan mag je ook nog betalen voor je parkeerkaart en voor het parkeren.”

Er is meer kritiek op het parkeren voor mindervaliden: „Gehandicaptenplaatsen in het centrum: maximaal 1 uur. Beetje lastig als je al moeilijk ter been bent.”

Stoekeplein

Het parkeren aan het Stoekeplein, daar is volgens een reageerder ook wel wat op aan te merken. Het voorstel: „Laat bewoners parkeren in De Kaap”. Een omwonende beaamt het probleem. „Het is elk weekend een drama. We betalen wel voor een parkeervergunning, maar heel vaak geen parkeerplaats vrij.” Terwijl een andere omwonende aangeeft: „Dat doen wij al, maar er zijn ook oudere mensen in de Stoeke die dat niet kunnen belopen en je moet toch bij je huis kunnen parkeren.”

Andere parkeerongenoegens

Andere ongenoegens worden eveneens gespuid. „Er wordt ook geparkeerd bij de Olden Kinholt zodat mensen niet hoeven te betalen. Laatst moest ik betaald parkeren om op bezoek te gaan bij oma in de Olden Kinholt.”

Het kentekenparkeren in Hoogeveen is niet iedereens favoriet. „Big brother is mee aan het kijken of je wel betaalt. Kenteken invullen voor een parkeerkaart, mag dat wel? Het zou veel mensen blij maken om betaald parkeren te verbieden” of „Dat kentekengedoe is verschrikkelijk. Ze moeten dat weer ongedaan maken” en „Die parkeermeters, daar mag je wel hogere wiskunde voor hebben geleerd. Wat een ellende om Hoogeveen te bezoeken.” En natuurlijk komt het gratis parkeren aan bod in de reacties.

Tot slot oppert iemand: „Laten we ook eens beginnen over de drukte en files op de Schutstraat.” U voelt ‘m al: er ontspint zich een levendige discussie. Parkeren en verkeer, het zijn dankbare onderwerpen