Gemeentebelangen opnieuw grootste in Hoogeveen, maar PdvA grootste winnaar. 'Ze kunnen bij de formatie niet om ons heen'

In een bomvolle en bijna stomende Burgerzaal in het Hoogeveense raadhuis worden in een recordtempo de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 bekendgemaakt. Binnen een uur zijn, tot verrassing van eenieder, de uitslagen van alle stembureaus binnen en klinkt het verlossende woord. Gemeentebelangen is met 7 zetels opnieuw de grootste, gevolgd door CDA (6), terwijl de PvdA de grootste winnaar is (van 2 naar 5). Nieuwkomer Forum voor Democratie, de grote afwezige deze avond, weet 2 zetels te bemachtigen. De overige uitslagen: VVD 3, ChristenUnie 3, SP 2, D66 1, GroenLinks 1 en SGP 1.

Burgemeester Karel Loohuis feliciteert Hilma Hooijer, lijsttrekker van Gemeentebelangen, terwijl op de voorgrond voorzitter Jacob Melissen de champagne ontkurkt.

Burgemeester Karel Loohuis feliciteert Hilma Hooijer, lijsttrekker van Gemeentebelangen, terwijl op de voorgrond voorzitter Jacob Melissen de champagne ontkurkt. Foto: André Weima

Hoewel partijvoorzitter Jacob Melissen van Gemeentebelangen aan het begin van de avond blakend van zelfvertrouwen volhoudt dat 11 zetels mogelijk moet zijn, worden het er 7, 1 minder dan het huidige aantal. Desondanks is de blijdschap groot, want er is wel degelijk wat te vieren. De partij is nog altijd de grootste in Hoogeveen en dat was het voornaamste doel. Champagneflessen worden ontkurkt. Sportief worden schouderkloppen uitgedeeld en handen geschud door collega-raadsleden. De lach op het gezicht van lijsttrekker Hilma Hooijer gaat van oor tot oor. Zenuwen vooraf kende de inwoonster van Noordscheschut niet, vertelt ze. Toch lijkt er sprake te zijn van opluchting. „Ik zou echt teleurgesteld zijn geweest als het minder dan 6 zetels waren. De vraag is: waar rekent de kiezer je op af? En Forum voor Democratie is er in Hoogeveen bij gekomen en heeft vast wat van ons afgesnoept.”

Nieuws

menu