Gemeentebelangen Hoogeveen steunt alternatieve infrastructuurplannen voor het noorden

De treinverbinding vanuit Hoogeveen moet volgens Gemeentebelangen beter.

De treinverbinding vanuit Hoogeveen moet volgens Gemeentebelangen beter. Foto: Gemeentebelangen Hoogeveen

De infrastructuur van de regio Hoogeveen moet beter vindt Gemeentebelangen Hoogeveen. De partij is geen voorstander van de plannen voor De Lelylijn én de Nedersaksenlijn. „Die brengen Hoogeveen niets”, aldus raadslid Jan van der Sleen.

Gemeentebelangen Hoogeveen vindt dat Hoogeveen een betere aansluiting moet krijgen op het wegennetwerk en het spoor om „juist een knooppunt in het noorden te worden”. Daarmee kan volgens hem het economisch en woonklimaat van Hoogeveen verbeteren en „anticipeer je op de groei van de gemeente”.

„De verdubbeling van de N48 is al jaren een wens en zeker ook een noodzaak om vanuit het Twenteland een betere en veiliger aansluiting te krijgen richting het noorden. Uiteraard, zal dan ook gelijk het knooppunt Hoogeveen aangepakt moeten worden.”

Ook stelt de partij dat de A28 van Meppel tot in ieder geval het knooppunt Hoogeveen verbreed moet worden naar driebaans.

Gemeentebelangen Hoogeveen heeft nog grotere plannen voor het treinverkeer. De partij vreest dat Hoogeveen qua treinaansluiting in een soort van vacuüm dreigt te komen. De drie noordelijke provincies en Overijssel hebben namelijk aangegeven in te zetten een nieuwe spoorverbinding ‘De Lelylijn’ én de ‘Nedersaksenlijn’. „Gelukkig wordt er nu al weer getwijfeld over de Lelylijn, want deze spoorlijnen brengen Hoogeveen niets qua bereikbaarheid.” De ene lijn loopt langs de oostkant en de andere aan de westkant van Hoogeveen. Van der Sleen: „Dan lijkt het of we in ‘economisch niemandsland’ belanden.”

Gemeentebelangen ziet meer heil in een spoorverbinding van Hoogeveen naar Coevorden/Emmen zodat ook een goede verbinding ontstaat met Oost-Groningen, Twente (Nedersaksenlijn) en Duitsland. „Op deze manier wordt het zakelijk treinreizen vanuit Hoogeveen naar het noorden, zuiden en naar bijvoorbeeld Berlijn een stuk gemakkelijker.”

Omdat vanuit de gemeentepolitiek voor elkaar te krijgen is geen makkelijke opgave. Het is immers aan de provincie en het rijk om dergelijke plannen uit te werken. De partij belooft dan ook geen daden. „Wij staan als Gemeentebelangen achter de plannen voor de aanpassing van de A28 en de N48. En wat betreft de spoorlijnen, daar is lobbyist is Pieter Muijzert uit Oude Pekela heel druk mee bezig. Wij als gemeentebelangen steunen zijn visie.”

Muijzert is een fanatieke noordeling en voormalig medewerker van Rijkswaterstaat die heel wat alternatieve plannen heeft uitgewerkt waarmee volgens zijn zeggen heel wat geld bespaard kan worden.