Gemeente Hoogeveen verwijdert omgekeerde vlaggen

Omgekeerde vlaggen op een rotonde aan de Mr. Cramerweg. Foto: Andre Weima Fotografie

Gemeente Hoogeveen verwijdert de komende weken omgekeerde vlaggen van gemeentelijke eigendommen. Dat laat woordvoerder Marianne van der Linden desgevraagd weten. Volgens haar is onduidelijk wanneer de aanpassing van het vlaggenprotocol, dat meer duidelijkheid moet geven over het te voeren beleid ten aanzien van vlaggen, gereed is.

Eerder ontstond in Hoogeveen onrust over de omgekeerde Nederlandse vlaggen, die door boeren worden gebruikt als uiting van protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. De gemeente wilde die laten verwijderen van verkeerslichten en lantaarnpalen maar staakte die actie na onrust en bedreigingen. Over de manier waarop de gemeente nu te werk gaat, wil de woordvoerder geen uitspraken doen.

De provincie Drenthe liet eerder deze maand al weten omgekeerde vlaggen langs provinciale wegen te verwijderen, in verband met de verkeersveiligheid. Gedeputeerde Nelleke Vedelaar: „Deze zomer hebben we, in tegenstelling tot ons beleid en bij hoge uitzondering, ruimte gegeven aan de actie. Met de herfst op komst is het noodzakelijk om de vlaggen te verwijderen langs provinciale wegen. Daarnaast willen we ook tegemoetkomen aan mensen die, om welke reden ook, moeite hebben met de omgekeerde vlaggen aan publieke eigendommen.”

Tot op de dag van vandaag wappert er nog wel een ‘trots op de boer’-vlag aan het gemeentehuis van Hoogeveen. De groene vlag leverde veel kritiek op, met name via sociale media. Volgens het college van B en W is de ‘trots op de boer’-vlag neutraal. ,,Het college wil laten zien dat het achter vreedzame protesten staat die bedoeld zijn het kabinet te overtuigen de stikstofplannen aan te passen.’’ Dat burgemeester en wethouders daarmee toch een standpunt innemen wordt beaamd. Maar, stelt het college: ,,Dat geldt ook voor eerdere besluiten over het ophangen van bijvoorbeeld de regenboogvlag en de Oekraïense vlag.’’

Marianne van der Linden kan niet aangeven hoe lang deze vlag aan het gemeentehuis blijft hangen.

Nieuws

menu