Gemeente Hoogeveen bereidt opvang vluchtelingen uit Oekraïne voor. Inventarisatie gestart van aanbod van particulieren die mensen willen opvangen

- ANP

De gemeente Hoogeveen is bezig met de voorbereiding van de eventuele opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Zij heeft hierover overleg met de Veiligheidsregio Drenthe, waarin alle burgemeesters van Drenthe vertegenwoordigd zijn.

Er is een speciaal gemeentelijk team ingericht om de opvang te coördineren en te organiseren. Via het e-mailadres oekraine@hoogeveen.nl inventariseert de gemeente hoeveel vluchtelingen waar opgevangen zouden kunnen worden.

‘Liefdevol ontvangen’

Burgemeester Karel Loohuis: „We bereiden ons voor op wat er komen gaat. We hebben er alle vertrouwen in dat we de vluchtelingen die mogelijk naar onze gemeente komen, een veilige opvang kunnen bieden. Samen met onze inwoners zullen we er alles aan doen om deze mensen liefdevol te ontvangen.”

Inwoners uit de gemeente Hoogeveen laten zien dat zij hart hebben voor de vluchtelingen, stelt de burgemeester. Er zijn veel particulieren en organisaties die onderdak en hulp aanbieden. De gemeente inventariseert het aanbod van particulieren die mensen willen opvangen. „U kunt uw concrete aanbod en uw contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer) mailen naar: oekraine@hoogeveen.nl . Ook als u zichzelf al heeft aangemeld via Vluchtelingenwerk, dan wil wij dat graag weten. Ook komen we graag in contact met organisaties die hulp willen bieden. Zij kunnen zich eveneens melden via het e-mailadres”, laat de gemeente op haar eigen website weten.

„De oorlog in Oekraïne is een bijzonder verontrustende situatie, in de eerste plaats voor de 44 miljoen Oekraïners maar ook wordt de internationale veiligheid ernstig bedreigd. Op dit moment zijn zeker één miljoen Oekraïeners op de vlucht geslagen. De ontwikkelingen maken veel mensen onzeker en soms ook bang. Het nieuws stroomt binnen via radio, tv en internet. We zien ontreddering en machteloosheid. Maar ook eendracht en veel mensen willen de handen uit de mouwen steken om te helpen”, schrijft de gemeente .

Giro555

De gemeente wijst daarbij ook op andere mogelijkheden die er zijn om hulp te bieden. Zo kan er worden gedoneerd aan Giro555 Oekraïne, die vandaag een grote landelijke actiedag houdt. De hulporganisaties achter Giro555 zijn in het gebied aanwezig. Zij zorgen ervoor dat mensen op de vlucht onderdak, water en eten krijgen. Ze werken aan sanitaire voorzieningen en leveren medicijnen. Ook psychosociale hulp is hard nodig om mensen op de vlucht te helpen bij het verwerken van hun traumatische ervaringen.

Ook kan men zich bij Vluchtelingenwerk aanmelden als vrijwilliger. Meer informatie over hulp is verder te vinden via Stichting Vluchteling en het Rode Kruis. Het Rode Kruis verleent eerste hulp als er geen toegang is tot gezondheidszorg, leveren medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra. Op www.nlvoorelkaar.nl zijn mogelijkheden te vinden om vluchtelingen te ondersteunen.

Nieuws

menu