Gemeente Hoogeveen ontvangt 14,7 miljoen voor aanpassingen infrastructuur: 'Om woningbouw te kunnen realiseren moeten bestaande wegen op de schop'

Gemeentehuis Hoogeveen. Foto Mediahuis Noord

Gemeente Hoogeveen ontvangt 14,7 miljoen euro van het rijk voor ‘infrastructurele maatregelen’. Deze maatregelen zijn nodig om de bouw van nieuwbouwwijken te kunnen versnellen. De gemeente wil het westelijke gedeelte van het stadscentrum verbinden met het stationsgebied. Meer details over de exacte locatie wil de gemeente nog niet prijsgeven.

Om deze delen te kunnen verbinden moeten bestaande wegen en overige infrastructuur worden aangepast. Om dit te kunnen betalen heeft een financiële bijdrage aangevraagd bij het rijk. Dit bedrag is nu toegezegd. „Fantastisch nieuws”, vindt wethouder Roelof Bisschop. „Veel inwoners van Hoogeveen en de regio zijn op zoek naar een woning, samen met de regio staan we voor een flinke woningbouwopgave.” Het bouwtempo moet volgens hem fors omhoog. „Om woningbouw in dit gebied binnen de vastgestelde visies en plannen uit te voeren moeten we bestaande wegen en overige infrastructuur aanpassen.”

1200 huizen

Het bedrag is uitsluitend voor het veranderen van de wegen en infrastructuur, niet voor het bouwen van nieuwe woningen. De gemeente hoopt op den duur 1200 huizen kwijt te kunnen in het gebied tussen het station en het stadscentrum. „Een goede bereikbaarheid van Hoogeveen per spoor is een must en daarover zijn wij als regio in gesprek met Den Haag. Samen met de provincie Drenthe hebben we ons flink ingezet voor deze bijdrage. Het is fijn dat dit nu wordt beloond”, vertelt Bisschop.

Deltaplan van het Noorden

Het centrum en het stationsgebied worden op een duurzame manier aangepakt. De gemeente wil op deze manier een aantrekkelijke woon-, werk-, en leefomgeving creëren. De financiële bijdrage zorgt ervoor dat ook het Deltaplan van het Noorden meer vorm krijgt. In dit plan leveren Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland de komende jaren 200.000 woningen om de woningnood te verzachten. In ruil hiervoor investeert het kabinet 10 miljard euro in de Lelylijn en verwacht de gemeente een tegenprestatie van een verhoging van het aantal treinritten die per uur stopt.

Nieuws

menu