Gaat de Hoogevener nog wel op vakantie?

Met de caravan op vakantie. Foto: André Weima

Op de Europese coronakaart veranderde Nederland donderdag in een rode vlek, want het aantal nieuwe gevallen stijgt de laatste weken explosief. Gaan mensen uit de gemeente Hoogeveen nog wel op reis nu de situatie steeds schrijnender wordt of zoeken ze een vakantiebestemming in eigen land?

Waar de één elk jaar naar een camping in Zeeland gaat, gaat de ander naar het buitenland. Als het aan de huidige situatie in ons land ligt dan zal voor veel mensen de reis naar het buitenland deels in het water vallen. Dat mag alsnog de pret niet bedrukken en de nuchtere Hoogevener heeft meestal wel een oplossing.

„We gaan dit jaar naar Frankrijk. Het was de bedoeling om gewoon rond te gaan trekken met de caravan, maar we zien wel hoe alles loopt. We hebben in ieder geval een plekje op de camping in de buurt van Lyon gereserveerd en vanuit daar zien we wel weer verder”, vertelt Jolanda Schouten (42) uit Hoogeveen. „Ik kan me er nu wel druk om gaan maken maar elke dag verandert de situatie weer. Ik houd goede hoop dat we volgende week in de auto kunnen stappen en richting Frankrijk kunnen rijden.”

Onzeker en huiverig

Er heerst veel onzekerheid onder de Nederlanders die nog op vakantie willen. We zijn toch wat meer huiverig als het gaat om boeken en reizen, meldt RTL Nieuws. Het reisbureau aan de Van Echtenstraat heeft het erg druk, „Omdat TUI alle vluchten naar Spanje en de Spaanse eilanden heeft geannuleerd hebben we het nu megadruk. We moeten vluchten en vakanties van klanten omboeken en soms ook zorgen dat deze klanten hun geld terugkrijgen, mochten ze toch niet meer op vakantie willen”, vertelt een medewerkster van het reisbureau. Spanje, Griekenland en Portugal staan dit jaar hoog op het lijstje met zonvakanties.

„Portugal staat voor over twee weken op de planning maar of dat nog door kan gaan is onzeker. Volgens mij gaat zelfs het land vrijdag weer op oranje, dat maakt het alleen maar spannender. Ik heb voor de zekerheid drie weken vakantie genomen in plaats van mijn standaard twee, mocht ik in quarantaine moeten dan zit ik niet met gezeur op het werk”, vertelt Sharon Neutel (23) uit Hoogeveen. „Stel het land kleurt de komende twee weken nog rood dan annuleer ik de reis en gaan we in Nederland op zoek naar een camping of hotel om toch even eruit te kunnen.”

Texel

Niet iedereen gaat naar het buitenland op vakantie, veel Nederlanders hebben er dit jaar voor gekozen om in eigen land te blijven tijdens de zomermaanden. Zo ook Max de Ridder (31) van origine uit Hoogeveen maar nu woonachtig in Utrecht. „Mijn vriendin en ik gaan dit jaar naar Texel. Ik ben er zelf nog nooit geweest. Dit leek ons een betere optie dan naar het buitenland met een extra annuleringsverzekering, mocht het nog erger worden. We zijn van plan te gaan fietsen en hopelijk is het mooi weer zodat we nog op het strand kunnen liggen!” De ANWB in Hoogeveen merkt dat veel mensen toch sneller een annuleringsverzekering afsluiten als ze wel weggaan, ook hier in Nederland, „Er komen mensen speciaal naar ons toe om een annuleringsverzekering af te sluiten of voor advies. Vooral nu veel onzeker is, merk je al gauw dat wat oudere mensen even naar de winkel komen voor informatie”, vertelt Carolie van de ANWB. Niet iedereen gaat op vakantie naar het buitenland en dat merken ze ook in de winkel „Veel mensen komen hier om een regenpak of kampeerspullen te kopen, dat aantal is toch meer dan het een paar jaar geleden was.”

Duitsland

Een bekende en geliefde vakantiebestemming van de Nederlander blijft Duitsland. Jannie Kroezen (62) uit Hollandscheveld is van plan dit jaar naar onze oosterburen te gaan. „We willen graag naar Duitsland dit jaar, maar omdat alles zo onzeker is met deze toestand hebben we nog niet geboekt. Het is maar afwachten wat voor tests en bewijzen we moeten meenemen als we wel gaan. Gelukkig is Duitsland tot op heden nog groen en nog geen geel of oranje. Mijn man moet nog een tweede prik krijgen dus ik weet niet of we dan na die twee weken nog weg kunnen. We zullen het tegen die tijd wel zien.”

Thuis aan de klus

Niet elke Nederlander gaat op vakantie. Henk Steens (65) uit Hoogeveen is al jaren niet meer op vakantie geweest, „Op vakantie gaan, daar heb ik nooit zoveel schik aan gehad. Ik ben veel liever bij huis aan de klus. Ik hoop wel dat het voor de mensen die laat op vakantie gaan nog allemaal door kan gaan. Het is natuurlijk super zuur als de jonge generatie die kans ontneemt, omdat zij zo nodig feest moeten gaan vieren in Bulgarije en dat soort landen en dat virus nu weer mee terug nemen.”

Nieuws

menu