FvD voorbij GroenLinks, SGP en D66 in voorlopige einduitslag Hoogeveen. PvdA is de grote winnaar (update), maar Gemeentebelangen blijft de grootste partij

Gemeentebelangen schenkt champagne.

Gemeentebelangen schenkt champagne. Foto: Nicole Donkervoort

De voorlopige einduitslag in de gemeente Hoogeveen is bekend. Nieuwkomer Forum voor Democratie haalt meer stemmen dan GroenLinks, SGP en D66.

Gemeentebelangen scoort in meeste stembureaus goed. De partij blaakt dan ook van zelfvertrouwen. Aan het eind van de avond blijkt dat terecht, de lokale partij heeft weliswaar 1 zetel minder behaald dan vier jaar geleden, maar is met 7 zetels nog steeds de grootste in Hoogeveen aangezien ook CDA 1 zetel minder heeft behaald (van 7 naar 6).

Ook grote tevredenheid halverwege de avond bij PvdA. Lijsttrekker Stan van Eck: „Het is heel spannend, maar ik wil niet te vroeg juichen.” Uiteindelijk gaat de partij van 2 naar 5 zetels in Hoogeveen en is daarmee de grote winnaar van deze verkiezingsavond.

De voorlop ige zetels

GB 7 (-1),

CDA 6 (-1),

VVD 3 (-1),

ChristenUnie 3 (gelijk gebleven),

SP 2 (-1),

PvdA 5 (+3),

D66 1 (-1),

GroenLinks 1 (gelijk gebleven),

SGP 1 (gelijk gebleven),

FdV 2 (nieuw in de raad).

Opkomst

Het opkomstpercentage in Hoogeveen ligt met 48,99 procent 3 procent lager dan 4 jaar geleden. Dit keer kon er drie dagen gestemd worden. Maandag en dinsdag waren daarvoor 5 stembureaus geopend, woensdag 30. Maandag en dinsdag zijn in totaal 3300 stemmen uitgebracht.