Frequent broedsucces torenvalken in watertoren van Hoogeveen. Vogelbescherming biedt inkijkje vogelleven met Beleef de Lente

Natuurcorrespondent Hero Moorlag vertelt wekelijks in de rubriek Groen en Doen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van flora en fauna. Deze week: het broedsucces van torenvalken in Hoogeveen.

Steenuilen in hun nestkast.

Steenuilen in hun nestkast. Foto: Vogelbescherming

Met enige trots laat Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) de beelden zien van nestelende torenvalken in de watertoren aan de De Vos van Steenwijklaan in Hoogeveen. Vogelbescherming Nederland plaatste de camera in het kader van Beleef de Lente. Op 22 april had het vrouwtje het vijfde roodbruine ei gelegd. Op de beelden zie je het mannetje (blauwgrijze kop) prooi brengen, een muis, voor het vrouwtje. Hij wil ook wel even op de eieren gaan zitten. Sinds jaar en dag komt een paartje torenvalken naar de nestkast hoog in de watertoren van Hoogeveen. De hele lente en zomer kun je het gezinsleven van deze valkjes volgen. Je ziet de jongen groeien en uiteindelijk uitvliegen. Vogelbescherming heeft meerdere vaste camera’s bij nesten staan. Je ziet de verrichtingen van ooievaar, kievit, tureluur, steenuil, kerkuil, pimpelmees en koolmees, maar ook van de zeldzame slechtvalk, visarend en zeearend. Een camera bij een vijver laat zien welke vogels hier komen drinken en badderen. Vooral appelvink, goudvink en de keep trekken je aandacht.

Nieuws

menu