Freek Monsuur runt al 31 jaar eetcafé De Falieberg in Zuidwolde: 'Zuidwolde is een gemoedelijk dorp'

Freek Monsuur (65) runt al 31 jaar samen met zijn vrouw Gerrie eetcafé De Falieberg in Zuidwolde. De in De Wijk geboren caféhouder heeft veel zien veranderen in die jaren. Hij constateert dat veel bruine cafés uit de dorpen verdwijnen, maar zijn café met cafetaria blijft voorlopig bestaan.

Freek Monsuur runt al 31 jaar met zijn vrouw Gerrie eetcafé De Falieberg in Zuidwolde.

Freek Monsuur runt al 31 jaar met zijn vrouw Gerrie eetcafé De Falieberg in Zuidwolde. Foto André Weima

De naam Monsuur hoor en zie je niet elke dag in de regio Hoogeveen en Zuidwolde. Volgens Freek vindt zijn achternaam haar oorsprong in Smilde en Nijeveen. ,,Mijn opa is begraven in Smilde,” zegt hij. „Ik ben geboren in De Wijk, waar ik tot mijn 21ste heb gewoond. Ik vond het een gezellig dorp, maar het bestond destijds uit slechts een paar straten. Het is inmiddels veel groter geworden. Ik kom er nog regelmatig, want mijn familie woont er nog.”

Na zijn 21ste verhuisde hij naar Meppel, waar hij even badmeester was en in een videotheek werkte. „Aangezien het schoolzwemmen verdween ben ik niet lang badmeester geweest. Daarna heb ik in een videotheek gewerkt.” Het café ligt bezaaid met speelgoed, want de kleinkinderen zijn op bezoek. Op het immens grote tv-scherm draait een tekenfilm. Freek vraagt om minder rumoer. „Ik word hier te oud voor, geloof ik”, lacht hij. „Dit is nog gekker dan zaterdagsavonds.” Als zijn vrouw Gerrie de kleinkinderen meeneemt naar buiten, vervolgen we het gesprek. „Zo, rust in de keet.” Hij gaat rustig achter de stamtafel zitten.

Horeca