Frans ten Veen en de mobilisatie
Historicus Albert Metselaar duikt wekelijks voor de Hoogeveensche Courant in het verleden. Deze keer: Frans ten Veen en de mobilisatie.

Zicht over de Willemskade, met toen nog een beetje industrie en vooral landelijk buitenleven. Foto Archief Albert Metselaar
85 jaar geleden raakte Europa in rep en roer. De eerste mobilisatie werd uitgeroepen, na het einde van de 1e Wereldoorlog. Mobilisatie? Ja, we zijn er inmiddels al aan gewend dat we de Tweede Wereldoorlog laten beginnen bij de inval in Polen, 1939, maar dat we in 1938 voor het eerst mobiliseerden, in de aanloop van die oorlog, dat leren we niet. De Oostenrijkse nazi-partij bereidde de aansluiting bij Duitsland voor, met veel steun in de Oostenrijkse bevolking. Duitse troepen vielen het land binnen en zonder een schot te lossen volgde op 13 maart 1928 de ‘Anschluss’. Wie moet er nu niet denken aan De Krim? In 1939 was er opnieuw een mobilisatie voorafgaand de mobilisatie die we kennen als DE mobilisatie. In die tweede mobilisatie stierf Frans ten Veen uit Hoogeveen. Hij is totaal vergeten. Daar gaan we wat aan doen…… met behulp van een jongen van Elim, die gelijk met hem in dienst ging. Aaldert Zomer (1918-1999) zette pakweg 30 jaar geleden herinneringen op papier.