Filosofisch Café Hoogeveen met lezing van Ronald Hünneman over 'De wijsheid van begeerte en seksrobots'

Ronald Hünneman in actie als Docent van het Jaar van de Letterenfaculteit. Foto Archief DvhN

Ronald Hünneman in actie als Docent van het Jaar van de Letterenfaculteit. Foto Archief DvhN

Het Filosofisch Café Hoogeveen houdt op 28 maart een lezing van filosoof Ronald Hünneman. Hij vertelt deze middag over ‘De wijsheid van begeerte van seksrobots’.

Van alle wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden, is de ontwikkeling van de seksrobot filosofisch gezien het meest interessant. Al tienduizenden jaren maken mensen gebruik van seksueel genot verhogende en bevrediging schenkende technologieën.

Vervanging van een echte partner?

Ook op foto’s en tekeningen uit de negentiende eeuw is te zien dat het gebruik van technologische hulpmiddelen beslist geen recente uitvinding is, al kan niet worden ontkend dat de komst van trillende elektrische apparaten in de twintigste eeuw voor een ware revolutie heeft gezorgd. De volgende grote stap voorwaarts, de komst van computers en kunstmatige intelligentie, lijkt de wensdromen van Laodamia en Pygmalion erg dichtbij te brengen: een seksrobot die in weinig tot niet meer te onderscheiden is van een menselijke partner.

Er doemen bij deze gedachten ethische vragen op. Waar kunnen deze robots worden gebruikt? In de ver- pleeghuiszorg? In gevangenissen? TBS-klinieken? Wie kunnen en mogen ze gebruiken? Eenzame men- sen? Mensen die eens vreemd willen gaan? Kun je trouwens wel vreemdgaan met een seksrobot?

De lezing wordt gehouden in de Bibliotheek van Hoogeveen en begint om 19:30 uur. Er zitten kosten aan de lezing verbonden.