Filmster James Stewart werd op 7 januari 1944 een oorlogsheld | Luchtpost

De beroemde Amerikaanse filmster James Stewart (1908-1997) heeft tijdens zijn lange Hollywood carrière in menig oorlogsfilm de rol van gevechtspiloot gespeeld. Slechts weinig mensen weten dat hij daarbij eigenlijk zichzelf speelde. Al voor de Japanse inval bij Pearl Harbour had de filmster zich namelijk, zeer tegen de zin van zijn Hollywood-bazen, aangemeld als vlieger bij de luchtvaartafdeling van het Amerikaanse leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog hij boven Europa menig gevechtsmissie als piloot van een Amerikaanse Liberator-bommenwerper.

Amerikaanse B-24 Liberator bommenwerpers op weg naar hun doel in Nazi-Duitsland. Inzet: Filmster James Stewart.

Amerikaanse B-24 Liberator bommenwerpers op weg naar hun doel in Nazi-Duitsland. Inzet: Filmster James Stewart. Foto: Gerrit Boxem

Op 7 januari 1944 werd filmster captain James Stewart zelfs een oorlogsheld. Om tien uur op de ochtend van die dag zetten vijfhonderd Amerikaanse Liberators en Vliegende Forten koers in de richting van Nazi-Duitsland. In totaal bestond de formatie uit tien zogeheten bombardementsgroepen. Eén van die groepen werd geleid door Stewart. Al boven België werden de Amerikaanse bommenwerpers aangevallen door de eerste golven Duitse gevechtsvliegtuigen. Als een lawine denderden de Duitse Messerschmitts en Focke Wulfs wild schietend door de bommenwerperformatie. Rookslierten in het luchtruim markeerden de plaatsen waar brandende Amerikaanse vliegtuigen naar beneden stortten.