Fikse bui met dikke hagelstenen trekt over buitendorpen Hoogeveen (foto's en video's)

Grote hagelstenen in Hollandscheveld.

Grote hagelstenen in Hollandscheveld. Foto: Woulina Benjamins

Zware buien hebben vrijdagavond voor overlast gezorgd in een aantal buitendorpen van de gemeente Hoogeveen. Niet alleen viel er in korte tijd heel veel water, in een van de buien zaten ook enorme hagelstenen van wel 2 tot zelfs 5 centimeter groot.

De buien trokken over op de lijn Elim - Hollandscheveld - Noordscheschut - Nieuweroord - Nieuw Balinge -Westerbork. In Hollandscheveld stonden in korte tijd straten blank en de brandweer rukte uit naar de Stephensonstraat in Hoogeveen en Kremboong in Tiendeveen voor stormschade.

‘Stormjagers’

Volgens ‘stormjagers’ Bart Pijper en Mark Otten uit Stuifzand en Hoogeveen waaiden er nabij het vliegveld ook bomen om door de tweede bui. Bart en Mark genieten van heftig weer en gaan dan vaak op pad om samen foto’s te maken. „Vanaf de A37 hadden we mooi zicht op het geheel en vooral op het meest zuidoostelijke deel van deze bui. Hier stijgt de warme lucht in de bui en begon zich bijna een zogenaamde wallcloud te vormen. Een kenmerk van een zogenaamde supercell.” Ze maakten een filmpje van de ontwikkeling van de bui. (Zie hieronder) „Je ziet ook duidelijk de imposante neerslagkern met hagel en wind er naast hangen.

Op Facebook verschenen verschillende berichten van mensen die zich verwonderden over de enorme hagelstenen.