Fijne zomer gewenst met een vergroend plat dak | Column Grietje Loof

Op moment van schrijven hebben ze voor Nederland alweer code geel verzonnen. Felle buien met onweer en wateroverlast. We kijken er niet eens meer raar van op.

Mijn platte dak is totaal vergroend.

Mijn platte dak is totaal vergroend. Foto: Grietje Loof

Na een heel natte en koude meimaand kwam de discussie alweer opgang, ‘klimaatverandering, hoe zit dat dan, want het is nu koud en nat en dat al veel te lang’. Als je je niet verdiept in de oorzaak en de gevolgen, dan is zo’n opmerking wel te verklaren. Heel veel mensen denken daar niet over na, ze richten de tuin in met steen en kijken dan verbaasd dat het water blijft staan bij een felle bui. Met Operatie Steenbreek proberen we de stenen om te ruilen voor kleine stukken tuin. Tegel eruit, plant erin. Zo kan het water beter weg en hebben we nog meer groen om van te genieten. En we kunnen nog veel meer doen om het regenwater beter vast te houden of op de juiste manier te gebruiken.

Groene daken

Bij IVN zijn we in samenwerking met een hovenier en het CDA een actie gestart om met subsidie van waterschap WDO-Delta groene daken te realiseren. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Je moet bijvoorbeeld woonachtig zijn in het gebied van waterschap WDO-Delta en met meerdere huishoudens samen voor € 1.000 tot maximaal € 10.000 groene daken aanleggen. Nu zijn we al aardig wat aanvragen verder en zijn in mei al flink wat daken vergroend. Ook mijn dak draagt nu een aangename last. Er lag grind op het dak. Het is nu een sedumdak. Eerst was het warm in bijkeuken en schuur en nu koeler. Het sedumdak houdt meer water vast. Dat ontlast het riool en het ziet er veel leuker uit. Al dat groen en straks gele bloempjes. Eigenlijk is het een aanrader, want met subsidie is het aantrekkelijk en op deze manier werk je mee aan het vasthouden van regenwater, verlaging van de omgevingstemperatuur, isolerend en warmte werend in de zomer en door het groen en de bloemen is er meer biodiversiteit. Je draagt bij aan een schonere lucht en het is tegelijk een brandwerende laag. De dakbedekking gaat veel langer mee, absorbeert geluid en, niet geheel onbelangrijk, de zonnepanelen hebben hogere opbrengst. Al met al zijn de voordelen groot. De actie blijft voorlopig lopen. Ik zou zeggen, kijk eens op onze website en doe mee. Geniet van de zomer en houdt de voeten droog!