Festival van de Drentse Geschiedenis; Activiteiten in oktober rond thema ‘Aan het werk’

Bakker Steffens uit Nieuw-Schoonebeek, bijgenaamd het kikkerbakkertie, in zijn bakkerij. .

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis en in dat kader organiseert het Drents Archief ook dit jaar weer het Festival van de Drentse Geschiedenis. Verspreid over de maand zijn er meerdere lezingen, kinderactiviteiten, films en quizzen met een historisch tintje.

Niet alleen in het Drents Archief maar dit jaar ook online én op locatie. Zaterdag 2 oktober wordt afgetrapt met de inmiddels traditionele Drentse Geschiedenisquiz in het Dagblad van het Noorden. Het thema dit jaar is: Aan het werk! en het complete programma van het Festival is te vinden op www.drentsarchief.nl/festival

Podcastserie De Dorpsfabriek

Ook reist het Drents Archief in oktober met de podcastserie De Dorpsfabriek langs vijf voormalige fabrieken in de gemeente Aa en Hunze. Bijna elk dorp had vroeger een of meerdere fabrieken.

Vaak was dat een melk- of boterfabriek of korenmalerij. Een van die dorpsfabrieken is de bekende Exportslachterij Udema in Gieten. Het geluid van de stoomfluit schalde meerdere keren per dag door het dorp. Zo wisten de wel zes- tot zevenhonderd arbeiders dat ze aan de slag moesten of dat hun dag erop zat. Nog altijd roept de fabriek veel herinneringen op.

Fiets- en autoroute

De podcastserie is overal te beluisteren via de eigen favoriete podcastapp en wordt op de zondagen van oktober ook uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Daarnaast is er van De Dorpsfabriek een fiets- en autoroute gemaakt, meer daarover staat op de website van het Drents Archief.

Hoogeveense blikfabriek Drenthina

Tijdens deze Festival-lezingenreeks, waarvan er twee online en twee in het Drents Archief te volgen zijn, staat ook ‘Aan het werk’ in Drenthe centraal. Voorbij komen de Drentse hunebedbouwers uit de trechterbekercultuur, arbeiders in de Hoogeveense blikfabriek Drenthina en Faber Pallets dat zich van de ambachtelijke productie van houten botervaten ontwikkelt tot een internationale palletproducent. Wat ze gemeen hebben is dat ze de handen flink uit de mouwen steken. Net als de Drentse schippers op de pramen vol turf en trekschuiten met passagiers in 18de en 19de eeuw.

Films en quizzen

De hele maand oktober zijn in de Digilounge van het Drents Archief en op social media filmcompilaties zien van de mooiste filmbeelden uit de collectie met het thema ‘Aan het werk’. Van het werk op het land en in het veen tot de eerste self-service buurtsuper. Liever tijdens een quiz nieuwe kennis van de Drentse geschiedenis vergaren? Naast de Drentse Geschiedenisquiz die traditiegetrouw de eerste zaterdag in oktober in het Dagblad van het Noorden verschijnt, zijn er elke week via social media lastige quizvragen te beantwoorden aan de hand van filmpjes uit de collectie van het Drentse Archief. Op 14 oktober is in het Drents Archief de geschiedenisquiz.

Kinderactiviteiten

Ook voor kinderen is er tijdens het Festival een speciale activiteit. Op 24 oktober gaan ze in het Drents Archief terug naar de Maatschappij van Weldadigheid. Na inschrijving als weeskind in de Koloniën moesten kinderen als snel aan het werk: weven, spinnen en al wat nog meer. Tijdens deze activiteit ontdekken kinderen het leven van een kind van twee eeuwen geleden.

Voor een aantal activiteiten is vooraf aanmelden verplicht. Welke dat zijn en wanneer ze plaatsvinden staat op drentsarchief.nl/festival

Nieuws

menu