Festival der Zoete Verleidingen: ‘Alles is leuk! De omgeving is prachtig! Volgend jaar weer!’

Festival Zoet in en rond De Schildhoeve. Foto: Andre Weima Fotografie

De tuin van De Schildhoeve in Fluitenberg is dit weekend voor de eerste keer het decor van Het Festival der Zoete Verleidingen. Liefhebbers van taartenbakken en alles wat daarmee samenhangt kunnen hun hart ophalen bij de ruim 80 stands met een gevarieerd aanbod van food en non-food, activiteiten, demonstraties, workshops en voorstellingen.

De terrasjes in de grote tuin zijn gezellig gevuld en de stands met o.a. taarten, bakbenodigdheden, serviezen, tafellinnen, schorten en theemutsen, brocante, kookboeken, jams, honing, koffie- en theesoorten zorgen voor veel belangstelling en soms ook korte wachtrijen. De regendruppels en het zonnetje wisselen elkaar af. Gelukkig kan er her en der geschuild worden.

Tijdens een van de regenbuien zitten de deelnemers van Lily Cakes lekker droog. Het is een komen en gaan van mensen die zich hebben aangemeld voor de workshop cupcakes versieren. „Wat is het leuk en gezellig”, roept Lily. „De jongens en meisjes zijn alleen maar enthousiast en ook nog eens erg creatief met al het gekleurde fondant. Van tevoren kon je je aanmelden, zodat ik wist hoeveel cupcakes ik moest bakken. Dat zijn er ruim 230 geworden. Zodra de deelnemers hun cakejes hebben versierd, verpakken we deze in een mooi doosje en kunnen ze mee naar huis.”

De zusjes Liz (10) en Zoë (7) uit Vaassen zijn met hun moeder en een vriendin naar het festival gekomen. De meisjes zijn druk in de weer met fondant en malletjes. Het gezin is door een kennis uit Drenthe getipt om naar het festival te komen. „Ik bak thuis ook veel’, vertelt Liz. ‘Taart, cupcakes en koekjes. We nemen de cupcakes mee om vanavond lekker op te eten met een beker chocomelk.”

Dikke duim!

In de grote zaal is een taartenbakwedstrijd waar de deelnemers zich van tevoren hebben aangemeld. De vakkundige jury, Rutger van den Broek en Sarena Solari, beiden bekend van Heel Holland Bakt en Tessa Couperus van PaTESSerie, keurden de taarten op smaak en samenstelling. Na afloop worden alle taartpunten verkocht aan het goede doel, Stichting Jarige Job.

Laura en Zoë uit Wageningen, die zich op Instagram de Bakbioloogjes noemen, hebben een vegan taart met amandel en sinaasappel gemaakt. „Het is een laagjestaart van vegan biscuit. In plaats van ei hebben we een mengsel van sojayoghurt, Amaretto en appelmoes gebruikt. De sinaasappelschijfjes zijn gekarameliseerd en hebben we als topping gebruikt. We weten niet of we kans maken, want er waren zoveel mooie en goede inzendingen. Deelnemen is al leuk, want we hebben ook inspiratie opgedaan.”

Enzo Pérès-Labourdette, winnaar van de laatste editie van Heel Holland Bakt, staat met een grote goedkeurende glimlach te genieten van de taart van Laura en Zoë. „Het smaakt heel lekker. Hoe ze de sinaasappelschijfjes hebben voorbereid, zodat je het bittere niet proeft, vind ik heel goed gedaan en de taart is vegan, dat is sowieso een pluspunt. Van mij krijgen ze een dikke duim. Goed gedaan hoor!”

Gezellig

Nadine Kuipers, die eens de taartenbakwedstrijd van het festival won, trapt het programma in het Baktheater af. Met handige tips en trucs neemt ze de geïnteresseerden mee tijdens haar patisserie demonstratie. Even verderop bij de vintage caravan waar koffie wordt geschonken gaan de mobieltjes in de lucht om foto’s te maken. Links en rechts komen mensen aanlopen die rustig op hun beurt wachten. „Deze mensen zijn allemaal bekend geworden van Heel Holland Bakt”, roept de medewerkster van het koffiestandje. „Die ene heet Hidde, Google maar eens! Leuk toch, al die mensen. We vinden het zo gezellig. Iedereen is blij en vrolijk.”

Dat zijn ook Bibi (59) en Nilanthie (28) uit Olst-Wijhe in Overijssel. Met de opvallende roze tassen van het festival komen de dames lachend aanlopen. „We houden allebei erg van bakken, dus we hebben ons prima vermaakt! We hebben ook van alles gekocht, zo ook een broodbakpakket. Ook een keer leuk om te doen, want we bakken eigenlijk nooit brood. We bakken vaak koek, cake en taart. Heel gevarieerd van eenvoudige appeltaart tot en met laagjestaart. We maken dan een foto en plaatsen dit in de groepsapp van de buurt. Wie zin heeft in een stukje komt het halen of we brengen het langs. Leuk he! De aarbeirolbiscuit is één van de favorieten. We vinden het festival top. Alles is leuk! En wat een mooie plek en prachtige omgeving! We komen zeker volgend jaar weer. We gaan hier een traditie van maken. Dit festival is zeker een aanrader!”

Na afloop van het evenement reageerde organisator Anneke Boekee van B-Event zondag vol blijdschap. „Iedereen, zowel bezoekers als standhouders, was enthousiast over het festival. We hebben van alle kanten alleen maar positieve reacties ontvangen. Mensen vonden het vooral sfeervol en verrassend door de mooie tuin en de paden. Het team van de Schildhoeve is ook geweldig! Van meerdere standhouders kregen we te horen hoe gastvrij en bereidwillig de medewerkers waren.”

Zelfs de regen die afgelopen dagen viel kon haar humeur niet verpesten. „Tja, de regen. Daar doe je niks aan. Ondanks de regendruppels was het wel heel gezellig. We hebben bezoekers uit het hele land gehad, zelfs uit Zeeland en Limburg! Zaterdag leek het wel een reünie met een aantal deelnemers, ook van andere jaren. Ook zij hebben het naar hun zin gehad en hebben zelfs al aangegeven dat ze volgend jaar er weer bij willen zijn!”

Nieuws

menu