Fatale overval op Chinese restauranthouder in Hoogeveen: vijf jaar cel voor verdachte

De twee verdachten hun tolk en advocaat voor de rechtbank in Assen. Tekening Janneke de Jong Tekening Janneke de Jonge

Voor de beroving in Hoogeveen waarbij restauranthouder Encheng Wang (45) om het leven kwam, is hoofdverdachte Alifu W. uit Den Haag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Volgens de de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan diefstal met geweld met de dood tot gevolg.

Wang overleed op 18 oktober 2018, nadat de auto waarin de verdachte reed met forse snelheid tegen een muurtje van een parkeergarage aan het Kaaplaantje in Hoogeveen was gereden. Wang werd meegesleept door het voertuig. Het slachtoffer en zijn vrouw hadden een afspraak met de Hagenaar over een geldtransactie. De restauranthouder zou die avond tienduizenden euro’s contant geld overdragen. W. zou vervolgens direct Chinees geld laten overmaken op de Chinese bankrekening van de Hoogevener.

Proberen geld terug te pakken

Volgens de rechtbank blijkt uit camerabeelden dat de Hoogevener met een zak met geld naar de auto van de verdachte loopt. Het autoraam is open. De zwager van het slachtoffer, de kok van het restaurant, is er ook bij. Na een schermutseling krijgt W. het geld in handen. Wang en de kok proberen de zak met geld terug te pakken. Als de verdachte wegrijdt, gaan zij aan de auto hangen. De kok laat los. Maar Wang wordt tientallen meters meegesleept. Bij de botsing tegen het muurtje raakt hij zo zwaar gewond dat hij in de ambulance op weg naar het ziekenhuis overlijdt.

De rechtbank is van oordeel dat W. bewust is doorgereden. ,,W. en zijn medeverdachte Shirali M. hebben geen geld overgemaakt naar de familie Wang en waren ook nooit van plan om dat te doen.” De verdachte heeft verklaard dat hij een klap in zijn hoofd kreeg en toen per ongeluk is gaan rijden. ,,Daar is geen bewijs voor. Er zijn ook geen aanwijzingen dat hij niet kon stoppen met rijden. Vlak voor een bocht remde hij. Vervolgens reed hij hard weg. Hij reed weg om te vluchten.”

Eigen financiële gewin

Medeverdachte M. (33) was in een andere auto samen met W. naar Hoogeveen gereden. Hij is volgens de rechtbank medeschuldig aan de diefstal. ,,Maar het doodrijden van Wang kan hem niet worden aangerekend. Ze waren vooraf niet van plan om geweld te gebruiken. Ook de verdachte heeft dit niet gewild, maar hij is wel verantwoordelijk. Hij had alleen zijn eigen financiële gewin voor ogen.”

Ruim 100.000 euro schadevergoeding voor weduwe en kinderen

Beide verdachten zijn niet eerder veroordeeld. Bovendien raakte W. bij de botsing zelf ook ernstig gewond. De rechtbank komt mede daardoor tot een lagere straf dan door de officier van justitie was geëist. Dat was zeven jaar. Tegen medeverdachte Shirali M. had zij een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. Ook die straf valt lager uit. M. is veroordeeld tot negen maanden waarvan zes voorwaardelijk voor zijn aanzienlijke aandeel in de diefstal. Hoofdverdachte W. moet de weduwe en de twee kinderen van Wang ruim 105.000 euro schadevergoeding betalen.