Fatale overval Chinese restauranthouder (45) uit Hoogeveen: verdachte blijft vastzitten

De politie onderzoekt het incident in Hoogeveen waarbij de eigenaar van een Chinees restaurant om het leven kwam. Foto: De Vries Media

De verdachte (31) van de fatale overval op eigenaar Encheng Wang (45) van Chinees restaurant Lotus in Hoogeveen moet vast blijven zitten. Dat heeft de rechtbank in Assen bepaald op een procedurele zitting in de strafzaak.

Verdachte Alifu W. uit Den Haag bestuurde de auto die 18 oktober vorig jaar bij het Kaaplaantje in Hoogeveen met flinke snelheid tegen een betonnen muur botste. Restauranthouder Wang kwam daarbij om het leven. De Hoogeveense horeca-ondernemer had de bewuste avond een een afspraak met W. over een geldtransactie achter zijn restaurant. Wang zou tienduizenden euro’s contant geld aan de Hagenaar geven en die zou in ruil daarvoor hetzelfde bedrag op zijn Chinese rekening storten.

Scherpe bocht

Volgens het Openbaar Ministerie heeft W. dat nooit gedaan, maar griste hij wel de tas met cash geld uit de handen van Wang, terwijl hij in de auto op de parkeerplaats achter het restaurant zat. Daarna gaf hij gas en probeerde hij er vandoor te gaan. De restauranthouder en zijn kok zouden aan de auto zijn gaan hangen. De kok viel op de grond toen de auto een scherpe bocht maakte. Wang hield vast. Hij kwam om het leven toen de auto een paar meter verderop hard tegen een muurtje reed.

De strafzaak kan nog niet inhoudelijk worden behandeld, omdat er nog getuigen moeten worden gehoord. Het getuigenverhoor van de kok bij de onderzoeksrechter is al begonnen, maar nog niet afgerond. Advocaat Louis de Leon van verdachte W. zegt dat de kok tegenstrijdige verklaringen afgelegd. ,,Terwijl mijn cliënt hoofdzakelijk op basis van zijn verklaringen vastzit.”

DNA-spoor

Volgens de strafpleiter wordt steeds duidelijker dat W. de auto niet meer kon besturen, omdat Wang hem vast had bij de nek. ,,Dat blijkt ook het DNA-spoor dat in de auto gevonden is”, vindt de advocaat. De Leon zegt dat Wang vrijwillig geld heeft afgegeven. Na de afgifte van de euro’s ontstond er volgens de advocaat een grimmige situatie, waarbij zijn cliënt zich niet meer veilig voelde. ,,Daarom is hij snel in zijn auto gestapt en weggereden. Het was absoluut niet zijn bedoeling dat er slachtoffers zouden vallen.”

Ook weduwe wordt gehoord als getuige

De officier weerspreekt dat de verklaringen van de kok van alle kanten rammelen. ,,Bij de politie is hij in eerste instantie terughoudend geweest, omdat er mogelijk sprake van was dat hij na het ongeval geld uit de auto had gehaald.” De getuigenverhoren bij de onderzoeksrechter van de kok en de weduwe van de restauranthouder gaan volgende maand verder.

Een derde getuige, een 31-jarige man met Chinese roots, verblijft in Frankrijk. De rechtbank gaat er vanuit dat hij naar Nederland komt voor een verhoor. Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.