Familie Lou Gans en Iesidoor Davids bezoeken Nieuwlande

Kerk Nieuwlande BUN/ Wouter Bessels

Nieuwlande - Nieuwlande krijgt op zaterdag 21 oktober bijzonder bezoek. Na ruim 75 jaar komen de kinderen en kleinkinderen van Lou Gans en Iesidoor Davids in een groep van ruim twintig personen naar Nieuwlande.

Gans en Davids waren de twee Joodse onderduikers, in Nieuwlande bekend als Herman en Peter, die een aantal maanden onder de kerkvloer een illegale drukkerij hadden in 1943/1944. Beiden waren van beroep graficus en zaten in Nieuwlande ondergedoken door toedoen van de verzetsgroep van Johannes Post. Het illegale krantje verscheen onder de titel ‘de Duikelaar’ waarvan nog een paar originele exemplaren bij het NIOD liggen. Beide Joodse onderduikers hebben de oorlog overleefd, maar zijn inmiddels overleden.

Rondleiding

Het bestuur van de Stichting Onderduikersmuseum de Duikelaar zal de kinderen en kleinkinderen van Herman en Peter op hun verzoek op zaterdagmiddag 21 oktober een rondleiding geven. Allereerst wordt er een fotopresentatie van het dorp Nieuwlande in de jaren dertig en veertig in het MFC gegeven, gevolgd door een bezoek aan het Yad Vashem-monument, de Gereformeerde kerk, het onderduikershol en tot slot het museum van wijlen Jo Schonewille. Zoals bekend staat de Gereformeerde kerk te koop en wordt voor deze bijzondere gebeurtenis speciaal geopend.

Nieuws

menu