Fage moet een plek krijgen op Riegmeer | Stelling van de week

Impressie van de nieuwe fabriek van Fage op bedrijventerrein Riegmeer in Hoogeveen.

Impressie van de nieuwe fabriek van Fage op bedrijventerrein Riegmeer in Hoogeveen. Foto: Gemeente Hoogeveen

Er is veel te doen over de komst van de Griekse yoghurtgigant Fage naar Hoogeveen. Het bedrijf wil zich vestigen op Riegmeer.

Eerder was er al commotie om de zomereik die moet wijken voor het transformatorstation dat Riegmeer moet voorzien van elektra. Daarna bleek dat de fabriek 2,5 miljoen water per dag nodig heeft voor de productie van de yoghurt. Nu blijkt de komst van de fabriek op losse schroeven te staan omdat de Drentse natuur niet genoeg herstelt van de stikstofuitstoot.

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft bezwaar gemaakt tegen het ontwerpbesluit van Fage. De MOB, onder voorzitterschap van Johan Vollenbroek, vindt dat Gedeputeerde Staten van Drenthe in de omgevingsvergunning voor de Griekse yoghurtgigant onvoldoende rekening houdt met het milieubelang.

De voorstanders willen dat de fabriek er wel komt, want dat betekent een economische impuls voor de regio. Bij de bekendmaking van de komst van Fage werd duidelijk dat het een enorme boost kan geven voor de werkgelegenheid in de gemeente. In totaal gaat het om 200 tot 250 banen. Daarbij is de indirecte werkgelegenheid nog niet meegerekend.

De stelling van deze week is: