Facebookgroep 'Betaalbaar Bijles- en huiswerkbegeleiding' een groot succes tijdens de coronapandemie

Emiel Veerbeek zit klaar om zelf online bijles te geven. Foto: Eigen foto

Oud-Hoogevener Emiel Veerbeek (28), die nu in Emmen woont, heeft begin dit jaar de Facebookgroep Betaalbaar Bijles- en huiswerkbegeleiding opgericht. In deze groep worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd en kunnen ook mensen die niet zoveel te besteden hebben, profiteren van bijles.

Veerbeek heeft de Facebookgroep opgericht voor een grote groep mensen die het krijgen van normale bijleslessen niet kunnen betalen. „Bijles kost gemiddeld tussen de 25 en 35 euro per uur en dat is voor veel mensen een te hoog bedrag. Ik weet ook dat sommige ouders lang op zoek zijn. Dit initiatief is betaalbaar en toegankelijk”, vertelt de oud-Hoogevener, die stelt er zelf niets aan te verdienen, maar graag mensen wil helpen waar het kan.

Inmiddels zitten er al 1400 personen in de Facebookgroep en Veerbeek verwacht dat er nog meer leden bij gaan komen. In de groep zitten ook leden die uit andere landen komen, zoals Belgen, Surinamers, Fransen en Duitsers.

‘Iedereen kan lid worden’

Bijlesgevers en bijlesnemers kunnen gratis een advertentie in de groep plaatsen en op elkaar reageren. Veerbeek controleert de advertenties daarna op juistheid en volledigheid. „Ik ben jonge en oude bijlesgevers tegengekomen in de Facebookgroep. Dit draagt ook weer bij aan het opdoen van nieuwe contacten en het uitbreiden van het sociale netwerk. Wat ook weer bijdraagt aan het bestrijden van meer eenzaamheid in deze tijden”.

Iedereen die dat wil kan lid worden van de Facebookgroep. Een voorbeeld van een aanbieder van bijles is Thijmen Righolt. „Deze groep helpt me in contact te komen met mensen die op zoek zijn naar bijles. We appen even met elkaar, maken een bel afspraak en als de klik er is, plannen we een proefles in. Omdat ik samenwerk met studenten en de bijles online plaatsvindt kunnen we de bijles betaalbaar verzorgen, zonder het ten koste van de kwaliteit te laten gaan. Deze Facebookgroep brengt volgens mij dan ook een goede boodschap met zich mee; maak bijles betaalbaar en daarmee ook toegankelijk voor iedereen.”

Juiste timing

Vanwege de verwachte golf aan besmettingen door de nieuwe coronavariant Omikron, heeft het kabinet besloten om de basisscholen te sluiten tot 9 januari. Demissionair premier Rutte zei op de laatste persconferentie dat ‘alles erop gericht is’ dat de scholen op 10 januari weer open kunnen. „Het initiatief komt precies op tijd. Er zijn op dit moment al veel leerachterstanden. Nu de scholen dicht zijn, nemen de leerachterstanden alleen maar toe”, vertelt initiatiefnemer Veerbeek. „Ik hoop dat door middel van deze Facebookgroep bijlessen toegankelijker worden voor ieder kind. Ik zie dat er al veel matches gemaakt zijn in de groep. Dat vind ik prachtig om te zien.”

Nieuws

menu