Fabian Hüsken, stille kracht achter opnames van De Vredehorst

Fabian Hüsken verzorgt voor De Vredehorst onder meer de wekelijkse livestreams van de kerkdiensten. Foto: André Weima Fotografie

Je hebt van die mensen. Ze treden niet op de voorgrond maar leggen hun ziel en zaligheid in hun vrijwilligerswerk voor de kerk. Met hun inzet wordt er heel veel mogelijk gemaakt. Neem nu Fabian Hüsken. Hij zet alle kerkdiensten in De Vredehorst op beeld en geluid en maakt films over bijzondere gebeurtenissen.

„Filmen is altijd al mijn passie geweest”, zegt de 45-jarige Hoogevener. Die opmerking is overbodig, want uit alles wat hij zegt, blijkt zijn grote voorliefde voor de film. Fabian is in loondienst bij een ICT-bedrijf en werkt daarnaast vanuit huis als zelfstandig dienstverlener op het gebied van media en techniek. „Ik ben drie jaar geleden in de Vredehorst begonnen met het maken van opnames. Het beamerteam zocht mensen voor de montage van beeld en geluid. Dat leek me wel wat. Alle kerkdiensten worden op livestream gezet en zijn thuis te volgen. Tijdens de coronacrisis was dit een uitkomst. De kerk zat immers op slot. Tijdens de kerstdienst vorig jaar zat ik alleen in de kerk om opnames te maken van de preek. De uitzending werd door negenhonderd mensen gevolgd. Het was een hele vreemde situatie.” Fabian maakt ook opnames van speciale gelegenheden zoals concerten en uitvaarten.

Team

Het betrokken kerklid doet zijn werk niet alleen. „We zijn altijd met ons drieën. De één bedient de camera, de ander het geluid en de derde maakt een powerpointpresentatie. Voor de inzet van de teamleden stellen we een rooster op. Het grappige is, dat elke cameraman weer een eigen manier van kijken heeft en de beelden een beetje anders brengt. De taak van de geluidsman is onder meer om het geluid uitgebalanceerd in de huiskamer te brengen. Dat is altijd even zoeken, want wat voor de één te hard is, is voor de ander te zacht.” Als hij filmt, gaat Fabian zo op in zijn werk en moet hij zo op alle details letten dat hij niet alles van de dienst meekrijgt. „Als ik geluidsman ben, lukt dat wél.” Er hangen drie camera’s in de kerk. Mensen die niet in beeld gebracht willen worden, kunnen in een speciaal gedeelte gaan zitten. De predikanten, Jacoline Batenburg en Wim Loosman, bemoeien zich volgens Fabian nauwelijks met de opnames. „Net als de overige gemeenteleden komen ze wel eens met ideeën maar het echte werk laten ze aan de technici over.”

Kinderfilms

De actieve Hoogevener heeft inmiddels ook een aantal films op zijn naam staan. Zo maakte hij in het kader van de kindernevendienst een film waarin het Bijbelverhaal van Jona werd uitgebeeld. Kijkers zien een boot op het water aan de Nijstad, waar een dubbelganger van de Bijbelse profeet door twee mannen stevig wordt vastgepakt en in het water gejonast. Terwijl Fabian de beelden op zijn smartphone laat zien, hoor je geluiden van storm en regen op de achtergrond. Een andere kinderfilm beeldt het kerstverhaal uit en toont een eigentijdse Maria in een moderne keuken. Ze zoekt de hagelslag en stofzuigt de boel. Plotseling ploppen een paar engelen achter haar op. Voor basisschool De Regenboog werd een film gemaakt ter gelegenheid van de Sinterklaasintocht. „Je ziet onder meer beelden uit het Jeugdjournaal en Sint, die op een motor door Hoogeveen rijdt”, zegt Fabian met twinkelende ogen. „De montage kost veel tijd maar het is het leukste onderdeel van het werk. Je kunt altijd iets moois van maken door technische foefjes toe te passen. Het is steeds weer uitdaging om verschillende beelden bij elkaar te zoeken, zodat je een mooi geheel krijgt waar de kijkers van genieten.”

Kijk hier voor clips op het Youtubekanaal van de Vredehorst.

Nieuws

menu