Ernstig zieke Peter Cornelissen uit Pesse zet knop om: 'Geen Pyreneeën Challenge voor mij, wel 3 dagen fietsen in Drenthe. Uiteraard voor Ride4Kids'

Het is de grote kracht van Peter Cornelissen: ‘Relativeren en bij tegenslag gelijk schakelen om te kijken wat wél kan’. Die instelling maakt dat de 57-jarige inwoner van Pesse, die ongeneeslijk ziek is, een nieuwe uitdaging is aangegaan.

Team HOOP op de Col du VAM. Tweede van links Peter Cornelissen.

Team HOOP op de Col du VAM. Tweede van links Peter Cornelissen. Foto: Team HOOP

Maandenlang was hij in training om in september 3 dagen achtereen in de Pyreneeën te fietsen voor de stichting Ride4Kids, die zich inzet voor kinderen met metaboleziekten. Zijn gezondheid maakt die uitdaging nu onmogelijk. Zijn energieniveau is te laag. Even was er teleurstelling, maar vrijwel direct ging de knop om. Een nieuwe uitdaging werd gevonden: 3 dagen fietsen in Drenthe. Samen met zijn Team HOOP. Uiteraard voor hetzelfde doel. Op 15, 16 en 17 september is het zover, op dezelfde dagen dat ook de Pyreneeën Challenge wordt verreden.

Cornelissen, die ook vorig jaar al in training was voor Ride4Kids maar toen door de coronacrisis niet deel kon nemen, erkent: ,,De boodschap van de artsen in het UMCG was snoeihard, maar daardoor ook duidelijk. Iedereen bezocht met een baksteen in de maag de ingelaste vergadering.” Het was een moeilijke mededeling die hij zo’n drie weken geleden moest doen. ,,Er was sprake van een mineurstemming. Hoewel ik nog geen moment over een alternatief had nagedacht, flapte ik eruit: ‘Laten we 3 dagen in Drenthe gaan fietsen op exact hetzelfde moment’.”

Agressieve vorm van prostaatkanker

Cornelissen werd eind 2019 geconfronteerd met het nieuws een agressieve vorm van prostaatkanker te hebben. Die bleek ongeneeslijk. Een loodzwaar traject, een zogenaamde adopt trial, was zijn laatste kans op ‘gouden tijd’, zoals hij het zelf omschrijft. Die greep hij met beide handen aan. De Pessenaar kreeg bestralingen in combinatie met een hormoonkuur. Hoewel de behandeling alweer enige tijd geleden is afgerond, is van herstel nog geen sprake. ,,Bij mij gaat alles altijd anders. Waar de meeste patiënten deels bijwerkingen hebben, is het bij mij ‘all inclusive’.” Oftewel: langdurige opvliegers, ’s nachts niet kunnen slapen, pijn in de botten en gewrichten, koude rillingen, chronische vermoeidheid en gewichtstoename. ,,We kunnen op dit moment vriendinnen worden”, grapt hij ondanks alles. Zijn testosterongehalte is 0,0. Die waarde gaat hoe dan ook weer oplopen, maar wanneer is de grote vraag. ,,Volgens de fabrikant gebeurt dat uiterlijk na een halfjaar. Ik ben inmiddels negen maanden verder. Het is pittig, maar ik worstel mij er doorheen.” Zijn optimisme blijft bewonderingswaardig. Zijn ziekte heeft hem ook veel gebracht, zegt hij. Cornelissen wil er nu vooral zijn voor een ander en mag zich zelfs remissiecoach noemen.

,,Als je het durft te zien, is er nog zoveel moois om naar uit te kijken.” Zoals naar de uitdaging in september. Er worden drie verschillende routes door Drenthe uitgezet, langs een groot deel van de sponsors. Daarbij wordt Nooitgedacht hoe dan ook een van de startlocaties. ,,Twee jaar geleden had ik immers nooit gedacht dat dit allemaal zou gebeuren.” Hoeveel kilometers per dag worden afgelegd, is nog een verrassing. Of Cornelissen alle routes uit zal rijden, is koffiedik kijken. ,,Zo niet, dan neem ik in de bus plaats en geef ik het water aan”, zegt hij opgeruimd als altijd.

Col du VAM in plaats van Col du Tourmalet

Team HOOP finisht op 17 september om 14.00 uur. Niet op de Col du Tourmalet, maar op de Col du VAM. Niets is aan het toeval overgelaten. Voor de finish op de Drentse afvalberg is een vergunning geregeld, aangezien de vijf fietsers de laatste kilometers worden ondersteund door andere sportievelingen en familie en vrienden hen bij de eindstreep zullen opwachten. Zelfs de overnachtingslocatie is voor elkaar, een huisje in Tiendeveen. De teller van het team voor het goede doel staat inmiddels al op 12.000 euro, maar doneren is nog altijd mogelijk. Dat kan via https://www.ride4kids.nl/doneren/?user=97

Het lijkt, geheel des Peters, overigens niet bij deze driedaagse te blijven. De kans is groot dat het, in samenwerking met TeamAssen NaardeAlpe en Stichting Ride4kids, een jaarlijks terugkerend eendaags evenement gaat worden in onze provincie, onder de noemer ‘Drenthe Op (e)en Top in beweging’. Tegen metaboleziekten en kanker. Voor jong en oud, getraind of beginner, waarbij gekozen kan worden uit verschillende afstanden zoals 60, 80 en 120 kilometer. Startlocatie wordt de Muur in Emmen, die met 21 waxinelichtjes zal worden verlicht, verwijzend naar de 21 haarspeldbochten in de Alpe d’Huez, de finish de Col du VAM. „Ja, dit alles geeft zoveel energie, ondanks hoe ik me nu voel.”