Ereteken voor Verdienste voor Korporaal Jan Scheijbeler

Dutchbat III-veteraan Jan Scheijbeler uit Hoogeveen heeft vanochtend het Ereteken voor Verdienste in Brons ontvangen uit handen van burgemeester Karel Loohuis. Op 18 juni was in Schaarsbergen een bijeenkomst waar Dutchbatters het ereteken overhandigd kregen.

Korporaal Jan Scheijbeler (midden) krijgt van burgemeester Loohuis het Ereteken voor Verdienste in Brons. Links zijn vriendin Lisa Nicola.

Korporaal Jan Scheijbeler (midden) krijgt van burgemeester Loohuis het Ereteken voor Verdienste in Brons. Links zijn vriendin Lisa Nicola. Foto André Weima

Scheijbeler, Korporaal 1, kon daar niet bij aanwezig zijn. Minister-President Mark Rutte zei die dag in zijn speech: ‘Er was niet genoeg steun vanuit de politiek en defensietop, toen vanuit allerlei hoeken en gaten al snel een regen van onterechte kritiek op Dutchbat neerdaalde’. De soldaten kregen na thuiskomst uit het voormalig Joegoslavië veel te verduren van onder andere de publieke opinie die van mening was dat zij schuld hadden aan de genocide. Door hen is jarenlang gevochten voor erkenning. Voor alle betrokkenen was het vandaag een uitreiking met gemengde gevoelens.