Enny Fransen wandelt het alfabet

Enny Fransen en haar wandelmaatjes. Foto: Enny Fransen

Het alfabet wandelen. Je moet er maar op komen. De Hoogeveense Enny Fransen bedacht het in coronatijd. Nu, een halfjaar later, heeft ze alle plaatsen met de letters uit het alfabet gehad. 26 wandelingen met bovendien vaak een ander wandelmaatje.

,,Het uitgaan werd beperkt, je wilde toch graag eens wat mensen spreken en een andere omgeving is inspiratie voor het maken van foto’s, want dat doe ik ook graag. Per toeval ontwikkelde het zich zo dat er steeds iemand anders meewandelde. De voorwaarde die ik mezelf gesteld had was dat het in m’n eigen regio moest blijven. Ik woon in Hoogeveen en er ver voor reizen wilde ik niet. Bovendien kon ik dat mijn medewandelaars niet aandoen, vond ik”, vertelt Enny. Omdat ze is geboren in Overijssel en daar nog regelmatig komt, werd haar kader daarom (voornamelijk) Drenthe Overijssel. ,,Zo kon ik ook wandelen met familieleden en de wandelingen combineren met bezoekjes aan mijn moeder, die in Holten woont.”

Juist toen het weer vorig najaar minder werd was het voor Enny een leuke stimulans om er toch op uit te gaan. ,,Bovendien, zo bleek al snel, pakten de wandelingen met steeds weer een andere partner zo mooi uit. Als je met z’n tweeën wandelt lopen gesprekken -letterlijk- lekkerder. Het versterkt de band die je al hebt. Je kunt even persoonlijk bijpraten.”

Ze begon dus in de herfst met de A van (Oud)Avereest. De B volgde in Balkbrug. De C in Coevorden, de D in Diever, de E in Enter, de F in Fleringen (bij Almelo), de G in Gees, de H in Hellendoorn, de I in IJhorst, de J in Junne (bij Ommen), de K in Koekange, de L in Leeuwarden, de M in Mariënheem, de N in Norg, de O in Olst, de P in Paterswolde, de Q (met een knipoog) in Culemborg, de R in Rijssen, de S in Steenwijk, de T in Terwolde, de U in Uffelte, de V was een bijzonder uitstapje met echtgenoot naar Vlieland, de W is gewandeld in Wierden, de X (opnieuw met een knipoog) in eXloo, de Y in Ypelo en tenslotte nu het begin mei is, de Z in Zwinderen.

Geschikte wandeling

,,Meestal zocht ik op internet een geschikte wandeling (liefst een bewegwijzerde route), die qua afstand voldeed en een startpunt met parkeerplaats. Wandelen langs wandelknooppunten is ook prettig, maar die heb je nog niet overal. Niet altijd loopt de wandeling naar wens, soms mis je al pratend een paaltje of een afslag, maar dat mocht de pret voor mij niet drukken. Dan maar een alternatieve route terug naar het beginpunt. Wandelen is wandelen, toch? Een paar keer ook was mijn medewandelaar degene die voor een route zorgde, en dat is natuurlijk het allerleukste want dan kun je je laten verrassen.”

Aanvankelijk begonnen de wandelingen met echtgenoot en eigen gezinsleden. ,,Ik zette er steeds een verslagje met ongeveer 10 foto’s van op Facebook. Toen daar enkele reacties op kwamen van mensen die weleens mee wilden wandelen, werd het al gevarieerder en tenslotte vroeg ik zelf ook mensen mee. Ik heb gewandeld met nabije en verre familieleden, oude en nieuwe vriendinnen en dichtbije en verre vrienden. Ik heb fantastische ontmoetingen en reünies gehad, verrassende omgevingen gezien, natuur, dorpen en steden. Het was een nieuwe en mooie invulling van de beperking die corona meebracht.” Haar Facebookpagina is een mooi overzicht geworden.

Wat ze nu gaat doen? ,,Ik heb overwogen om de loop van een rivier te volgen, over landgoederen of langs kastelen te wandelen of een langere provinciale route te volgen. Wat het wordt weet ik nog niet. Wel blijf ik het wandelen in een ander gebied dan je eigen omgeving voortzetten. Er zijn zoveel mooie plaatsen in Nederland.”