En dan ineens ben je vader! | Column Tom Kikkert

Ineens mag je je vader noemen van Mats! Nou ja ineens? Er gingen 9 maanden van voorbereiding aan vooraf. Maanden waarin ik me wel eens heb afgevraagd waar ik aan begonnen was.

-

- Foto: Pixabay

Eén van die momenten was zeker het moment dat we een Babypark binnenliepen om een kinderwagen te kopen. Tot mijn verbazing hadden ze in deze winkel een heuse testbaan. We konden met een kinderwagen over grind, klinkers en schuine tegels lopen. Als klap op de vuurpijl legden ze een zandzak in de kinderwagen. Deze symboliseerde het kind. Daar sta je dan te wachten tot je aan de beurt bent. Een stelletje vóór ons maakte een foto van elkaar terwijl ze achter de kinderwagen liepen. Ik heb me zelden zo ongemakkelijk gevoeld. Sterker nog, ik heb het rondje over de testbaan overgeslagen!

Gelukkig waren er bovenal momenten die me positief verrasten. In de retail en horeca praten we vaak over gastvrijheid. We hebben de afgelopen maanden veel mensen mogen ontmoeten: Verloskundigen, mensen in het ziekenhuis, kraamhulp en personen van de GGD. Ik ben er bijna zeker van dat deze mensen nooit een “cursus gastvrijheid” hebben gevolgd. Toch zijn zij er goed in je op je gemak te stellen of om je welkom te laten voelen. Geen overenthousiaste riedeltjes, geen ingestudeerde zinnen maar gewoon. Gewoon als mensen onder elkaar en niet in de rol van verkoper/klant of barkeeper/gast.

‘Te nieuwsgierig? Wat mij betreft niet’

Tot slot noem ik de korte contactmomenten met de pakketbezorgster. Aan de pakketjes die we bestelden zag ze dat we een kind verwachtten. Ze kon het niet laten om ons op een bepaald moment te feliciteren. Enkele dagen na de geboorte hoorde ik zachtjes geklop op het raam. Dezelfde pakketbezorgster! Ze wilde niet aanbellen omdat ze de kans groot achtte dat er iemand lag te slapen. Ze had ons de kaartjes bezorgd en wist daardoor dat het kindje geboren was... Te nieuwsgierig? Wat mij betreft niet. Gewoon helemaal top!

Maar gelukkig, ook in mijn ervaring blijkt een cliché uiteindelijk waar. Het moment dat je je kind voor het eerst vasthoudt, neemt al je twijfel weg!