Elang Poort (20) uit Hoogeveen fietst 3300 kilometer in twee maanden: 'Ik zoek graag mijn grenzen op'

Grenzen opzoeken. Letterlijk en figuurlijk, dat is wat Elang Poort maar al te graag doet. En dus stapte de 20-jarige Hoogevener op 3 juli op zijn fiets voor een tocht van maar liefst 3300 kilometer. 61 dagen was hij onderweg, met tussendoor slechts af en toe een korte lift. De avontuurlijke reis ging onder meer naar de grote steden München, Salzburg, Bratislava, Boedapest, Ljubljana, Venetië, Milaan, Genua, Nice, Marseille, Montpellier, Lyon, Parijs en Brussel. Op 2 september keerde de sportieveling, tot blijdschap van zijn ouders, weer veilig terug.

Elang Poort in Parijs, tijdens zijn reis afgelopen zomer.

Elang Poort in Parijs, tijdens zijn reis afgelopen zomer. Foto: Eigen foto

Het is niet voor het eerst dat de Hoogevener in zijn eentje een lange afstand fietst. Vorig jaar zomer koos hij ook al voor een fietsvakantie, omdat de geplande zomervakantie naar Indonesië vanwege de coronacrisis niet door kon gaan. Toen bleef de teller steken op ruim 2000 kilometer, met een abrupt einde omdat Elang werd aangereden, met als gevolg dat zijn fiets total loss was. Zelf kwam hij er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf. Het weerhield hem er niet van om opnieuw op zijn stalen ros te stappen: een nieuw gekochte gravelbike, die het midden houdt tussen racefiets en een mountainbike.

Oranje gekleurd

Het vergde wel wat voorbereiding, aangezien heel wat gebieden oranje gekleurd waren op de coronakaart. ,,Ik ging voor safe en koos voor de gele gebieden.” De overnachtingen regelde hij evenals vorig jaar veelal via CouchSurfing. Een app waarbij mensen kosteloos een slaapplek voor reizigers aanbieden. Zoals de naam al doet vermoeden is dit vaak een bank, maar in sommige gevallen ook een normaal bed. Het gebruik van de app bespaarde hem veel geld. En, een bijkomend voordeel, hij deed er leuke contacten mee op. ,,Ik heb er vrienden aan overgehouden, onder andere in Boedapest”, blikt de sportieve student, die onlangs aan het tweede jaar Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Groningen is begonnen, terug. De overnachtingen regelde hij meestal twee weken van tevoren, ,,want ik houd wel van wat zekerheid.” Een keer dreigde het alsnog mis te gaan. ,,Ik was pas na middernacht welkom op een adres. Dat vond ik te laat. Gelukkig heb ik op het laatste moment nog een andere locatie kunnen regelen. Een andere keer dreigde het ook in de soep te lopen. Ik dacht: dan moet ik maar buiten slapen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.”

Venetië

Zijn eerste plan was om naar Albanië te fietsen, vervolgens met de boot naar Italië te gaan en aansluitend Zwitserland aan te doen. Hij moest zijn plannen door corona aanpassen. Sowieso werd Bratislava in de route opgenomen, om vrienden te bezoeken. Maar ook Venetië stond op zijn verlanglijstje. ,,Venetië vond ik heel bijzonder. Al die bruggen waren voor mijn fiets vervelend, maar wel prachtig.”

En alsof het fietsen niet genoeg van zijn lijf vroeg, beklom hij tussendoor nog even een berg van 2000 meter hoogte. ,,Dat was een wandeling van 20 kilometer waar ik acht uur over heb gedaan.” Hij bekent: „Ik had heel veel spierpijn de volgende dag, maar ik moest door.” Per dag fietste Elang 150 tot 160 kilometer. Zijn nieuwe fiets doorstond het avontuur goed. Een versleten buitenband en daardoor zes keer een lekke band en versleten remblokjes waren de enige mankementen.

‘Fijn om grens op te zoeken’

Het zal niemand verbazen dat de Hoogevener al jaren graag flinke afstanden op zijn fiets aflegt. ,,Dat begon toen ik 15 jaar was. Ik wilde naar mijn tante in Deventer op en neer, maar ben onderweg verdwaald waardoor mijn ouders mij hebben opgehaald. Later heb ik het nogmaals geprobeerd. Toen ging het goed, omdat ik mij beter had voorbereid. Op 16-jarige leeftijd heb ik mijn eerste tocht van 200 kilometer gefietst. Mijn record op één dag heb ik gehaald op mijn 18 e , toen ik naar mijn opa en oma in Zuid-Limburg ben gefietst, zo’n 275 kilometer. Ik vind het fijn om mijn grens op te zoeken. Wat kan ik aan?” Met een lach: ,,En ja, ik ben nog steeds aan het zoeken.”

Volgend jaar zomer hoopt hij eindelijk toch die reis naar Indonesië te kunnen maken. Een nieuwe langeafstandsfietstocht heeft hij dan ook nog niet in de planning. ,,Wie weet ga ik daarna nog een keer op de fiets naar Albanië, de cultuur van dat land blijft mij trekken.”

Elang vertelt zijn verhaal graag. Niet zonder reden: ,,Het zou een fantastische inspiratiebron kunnen zijn voor de jonge generatie om hetzelfde te gaan ondernemen, want ondanks een jonge leeftijd is dit dus zeker mogelijk.”