Egeltjes verlaten egelopvang in Noordscheschut en gaan op avontuur: 'De eerste egel wandelde meteen het bos in'

Vrijwilliger Roel Tichelaar van 't Egelhuus laat egels vrij bij het Belevingsbos in Noordscheschut.

Vrijwilliger Roel Tichelaar van 't Egelhuus laat egels vrij bij het Belevingsbos in Noordscheschut. Foto: Andre Weima Fotografie

Egel(nood)opvang ‘t Egelhuus in Hollandscheveld en Belevingsbos Noordscheschut hebben de handen ineen geslagen en samen zette de organisaties donderdagavond verschillende egeltjes uit in de natuur. Dit gebeurde allemaal bij het evenemententerrein in Noordscheschut.

Roel Tichelaar heeft de egeltjes afgelopen tijd onder zijn hoede gehad in de noodopvang. Deze noodopvang is meestal niet bij ‘t Egelhuus in Hollandscheveld, maar vooral bij mensen thuis die daar buiten een goede plek voor hebben in de tuin of schuur. Uitwenplekken worden ze genoemd. Sommige egels zijn nog te klein en te licht om in de natuur te worden uit gezet en kunnen uit zich zelf nog geen nest maken om te overwinteren. Deze egels die alleen onderdak, eten en water nodig hebben worden opgevangen bij Roel Tichelaar. Alle egels die medische verzorging nodig hebben verblijven in ‘Egelhuus in Hollandscheveld.

Inmiddels zijn drie egeltjes sterk genoeg om op eigen pootjes te staan en de wijde wereld in te trekken. Rond de 25 dorpskinderen konden zien hoe Tichelaar de stekelige diertjes vrijliet. De kinderen zaten er met hun neus bovenop toen Tichelaar de egeltjes uit hun met stro gevulde hok tevoorschijn toverde. Tichelaar heeft de egels eerst gewogen voordat ze werden uitgezet, dat vonden de kinderen leuk om te zien. Ze werden in een weegschaal gezet en wogen alle drie rond de 800 gram. Snuffelend door het gras vonden de stekelige beestjes uiteindelijk hun weg. Op naar het avontuur.