Eesinge: een oase van rust aan de rand van Meppel | Column Paulien Zomer

Pand Hoogeveenscheweg 26, Eesinge. Foto: Paulien Zomer

Als je in het gehucht Eesinge aankomt, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Een oase van rust aan de rand van de stad en de A32. Schuin tegenover de ingang van het ziekenhuis van Meppel is een afslag naar een aftakking van de Hoogeveenscheweg. Deze aftakking draagt verwarrend genoeg dezelfde naam als de hoofdweg en leidt naar twee monumentale boerderijen die samen Eesinge vormen.

In de vroege 15e eeuw telde het esgehucht ‘Eessinghe’ vier erven, tegenwoordig twee. Deze erven waren in bezit van het kapittel van Sint-Pieter te Utrecht. In die periode concentreerde bewoning zich op de vele horsten die in het beekdal van de Reest te vinden zijn. Daar, waar het zandweggetje eerder in een lus liep, is het nu doodlopend en eindigt op nummer 27. Daar ligt een boerderij waarin sinds 2012 een hospice is gevestigd. De boerderij is gemeentelijk monument en in eigendom bij Het Drentse Landschap. Het hospice is een plek waar ongeneeslijk zieke mensen met een korte levensverwachting tot aan hun dood kunnen worden verzorgd. Er zijn vier ruime gastenkamers, een grote gemeenschappelijke huiskamer met keuken, een stilteruimte en een logeerkamer. Vanuit het hospice is ruim uitzicht over het idyllische Reestdal.

Grondige restauratie

Op het naastgelegen perceel, huisnummer 26, staat een van de fraaiste boerderijen van Drenthe. Deze rijksmonumentale boerderij is sinds 2020 in eigendom van Stichting Landgoed Bosch en Vaart. In samenwerking met Het Drentse Landschap wordt gewerkt aan een plan voor de inrichting van het landgoed. Bouwhistorici Hans Ladrak en Jim Klingers hebben een historisch bouwonderzoek gedaan, zodat bij de restauratieplannen rekening gehouden kan worden met de monumentale waarden. Het huidige pand telt geen middeleeuwse onderdelen meer. De oudste balken van de gebintconstructie dateren uit circa 1585. Na 1970 heeft de boerderij zijn agrarische functie verloren. Een deel van de stal is omgebouwd tot woning en het aangrenzende stalgedeelte is vakantiewoning. Het voorhuis is tijdens deze restauratie grotendeels ongewijzigd gebleven. Zo zijn er nog veel kenmerkende karakteristieken uit de bouwperiode bewaard gebleven, zoals een betegelde haardplaat en een opkamer met oorspronkelijke kast- en bedstedewanden. Het is bedoeling dat het hospice na de restauratie de opkamer in het voorhuis als vergaderruimte in gebruik zal nemen. In afwachting van de restauratie en herbestemming die door Het Drentse Landschap begeleid zal worden, is het complex tijdelijk verhuurd door de nieuwe eigenaar Stichting Bosch en Vaart.

Nieuws

menu